Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη – Γαλατάς: Στα Χανιά η σορός του, συγκινητικές στιγμές
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη – Γαλατάς: Στα Χανιά η σορός του, συγκινητικές στιγμές

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη - Γαλατάς: Λαϊκό προσκύνημα στα Χανιά και στη συνέχεια η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Στο λιμάνι της Σούδας έφτασε νωρίς το πρωί, με το πλοίο της γραμμής, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του και χθες μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο συνέρρευσε πλήθος κόσμου, το τρισάγιο στην Μητρόπολη Αθηνών και τον συγκινητικό αποχαιρετισμό στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι για την Κρήτη. Σε αυτό, συνόδευσαν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, ο γιος του και άλλοι συγγενείς. Στο λιμάνι της Σούδας είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος για να υποδεχθεί και να αποχαιρετήσει τον μεγάλο συνθέτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας. Βρέθηκαν επίσης μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Λίγο μετά τις 7:20 το αυτοκίνητο που μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη εξήλθε του πλοίου και ξεκίνησε η πομπή προς το κέντρο των Χανίων. Μόλις η νεκροφόρα βγήκε από το πλοίο ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναζε «αθάνατος».

Για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκονται βρακοφόροι καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. Από εκεί με τα πόδια θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις