Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία Αφγανιστάν: Προεκλογικός πόλεμος στη Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία Αφγανιστάν: Προεκλογικός πόλεμος στη Γερμανία

Γερμανία Αφγανιστάν: Η υποψήφια της Αριστεράς για την καγκελαρία Ζανίν Βίσλερ καταγγέλλει την απουσία σχεδίου εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ραγδαία προέλαση των Ταλιμπάν και η άρδην αλλαγή του status quo στο Αφγανιστάν έχει γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, ένα μήνα σχεδόν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η υποψήφια της Αριστεράς (Die Linke)  για την καγκελαρία Ζανίν Βίσλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW κατήγγειλε την απουσία σχεδίου εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η κα Βίσλερ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη γερμανική στάση στο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η υποψήφια της Αριστεράς στάθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε το γερμανικό προσωπικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου ασφαλούς απομάκρυνσής του. «Πρόκειται για έναν άθλιο τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού. Απομακρύνουν μεν 65.000 λίτρα μπύρας από τη χώρα, όμως όσοι εργάζονται στον γερμανικό στρατό ή άλλους γερμανικούς φορείς – ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όσοι εργάζονται για τα δικαιώματα των γυναικών- αφήνονται μόνοι να τα βγάλουν πέρα», αναφέρει η Βίσλερ.

Αποφάσισαν να απομακρύνουν το αλκοόλ

Πράγματι, στα τέλη Ιουνίου, ενόψει της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο γερμανικός στρατός είχε απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ και με ειδικές πτήσεις μετέφερε μεγάλες ποσότητες μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών έξω από τη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο γερμανικός στρατός ανησυχούσε την ίδια περίοδο για πιθανές επιθέσεις Ταλιμπάν και για τον λόγο αυτό δεν ήθελε οι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η υποψήφια της Αριστεράς επιρρίπτει συλλήβδην στα μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ σειρά άστοχων και επικίδνυνων κινήσεων στο Αφγανιστάν για προεκλογικούς λόγους. Όπως αναφέρει χαρακηριστικά: «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ντροπιαστικό. Είναι σαφές ότι συνολικά η κυβέρνηση μοιράζεται την ευθύνη και με αυτό εννοώ επίσης την καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο. Η κυβέρνηση με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Φοβάμαι ότι απλώς προσπάθησαν να αφήσουν το θέμα για μετά τις εκλογές. Προσπαθούσαν να αποφύγουν μια συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γερμανία πριν από τις εκλογές και με τον τρόπο αυτό διακινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις