Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιτσιπάς εμβόλιο – αντιδράσεις: Με… Φάουτσι απαντά ο Δημόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ

Τσιτσιπάς εμβόλιο – αντιδράσεις: Με… Φάουτσι απαντά ο Δημόπουλος

Τσιτσιπάς εμβόλιο - αντιδράσεις: Σχετικά με την τωρινή εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία, ο πρύτανης υπογράμμισε πως είναι ανησυχητικά τα δεδομένα

Τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχετικά με τον εμβολιασμό σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Δεδομένου ότι ο Ελληνας τενίστας είπε πως δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, καθώς ανήκει σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν απειλείται από τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζει ο νεαρός αθλητής ως πρότυπο -ιδιαίτερα στους νέους. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη στάση Τσιτσιπά, μέσω του ΣΚΑΪ είπε: «Μας έχει κάνει περήφανους, γιατί έχει αναδείξει την Ελλάδα στο τένις, σε επίπεδα που δεν τα είχαμε προηγουμένως. Αυτό, βεβαίως, του δίνει μια επιπλέον αρμοδιότητα και αν θέλετε μια επιπλέον υπευθυνότητα κρίσης και στις απόψεις που εκφράζει, καθώς απέκτησε την ιδιότητα του role model, αποτελεί ένα είδος προτύπου για πολλούς ανθρώπους -ιδιαίτερα νέους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα περιμέναμε από τον δρ. Φάουτσι να μας κάνει σχόλια για το τένις και εάν έκανε, τα σχόλια αυτά θα είχαν λιγότερες επιπτώσεις από τα σχόλια που μπορεί να έχουν του κ. Τσιτσιπά. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν κάνουμε σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει μια ύφεση και μας ανησυχεί ιδιαίτερα». «Τα δεδομένα που παρουσιάζουμε, είναι αυτά που δημοσιοποιούνται από εγκριτικούς μηχανισμούς, μεγάλους φορείς και δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά. Είναι ένας ιδιαίτερος τομέας, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουμε και προς τους συμπολίτες μας που ακόμα το σκέφτονται, ή έχουν αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να δράσουν τελείως αρνητικά σε αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Ανησυχητικά τα δεδομένα της πανδημίας

Σχετικά με την τωρινή εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας, ο πρύτανης υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα δεδομένα. «Βλέπουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. Ηδη η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι στο 60% και είμαστε ακόμη στο καλοκαίρι. Επειδή οι κλίνες στο σύστημα υγείας είναι καθορισμένες, αυτές οι κλίνες αφαιρούνται από ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα». Οπως αποκάλυψε ο κ. Δημόπουλος, το ΕΣΥ πιέζεται εν αναμονή και της άφιξης των εκδρομέων από τις διακοπές. «Είναι στο χέρι μας με κάποιον βαθμό να αποτραπεί με τον εμβολιασμό και τα μέτρα», όπως σημείωσε.

Αναφορικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών, σημείωσε πως «όλοι πρέπει να κάνουμε ένα self test όταν γυρνάμε από τις διακοπές και να αποφύγουμε επαφές με συγγενικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος για να αφήσουμε πίσω μας τον ιό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις