Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφγανιστάν πρόσφυγες – Σασόλι: “Να κατανεμηθούν εξίσου στα κράτη μέλη”
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν πρόσφυγες – Σασόλι: “Να κατανεμηθούν εξίσου στα κράτη μέλη”

Αφγανιστάν πρόσφυγες - Σασόλι: Η Ελβετία ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχτεί μεγάλες ομάδες προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους. «Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Ελβετία: «Δεν θα δεχτούμε μεγάλες ομάδες προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν»

Η Ελβετία δεν θα δέχεται μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, και θα εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση. Η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν “άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απ’ ευθείας κατά της ζωής τους απειλή”, δήλωσε η κυβέρνηση καθώς εργάζεται για την απομάκρυνση ντόπιων εργαζομένων οι οποίοι βοήθησαν το ελβετικό αναπτυξιακό γραφείο στην Καμπούλ.

Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία, προσθέτει. “Στη βάση αυτών των κριτηρίων εισόδου, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει επιπλέον αιτήσεις για την είσοδο μεμονωμένων ατόμων από το Αφγανιστάν”, ανέφερε. Aντίθετα, η Ελβετία δεν θα δεχθεί προς το παρόν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων απευθείας από το Αφγανιστάν.

“Το να ανήκει ένα άτομο σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως κίνδυνο δεν είναι αρκετό”, ανέφερε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση 230 ντόπιων εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν και τη μεταφορά τους στην Ελβετία.

Περίπου 40 ντόπιοι υπάλληλοι, που εργάστηκαν για την Ελβετική Αναπτυξιακή Υπηρεσία στην Καμπούλ, και οι οικογένειές τους θα επιτραπεί να έλθουν στην Ελβετία σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2002, έχει κλείσει προσωρινά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι τρεις Ελβετοί μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στην Ελβετία χθες, Τρίτη. Η Ελβετία είναι επίσης σε επαφή με Ελβετούς πολίτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, και περίπου 30 απ’ αυτους έχουν αναφέρει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα. “Για το ντόπιο προσωπικό του Ελβετικού Γραφείου Συνεργασίας, ερευνάται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα”, ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση.

“Αυτό γιατί οι Αφγανοί υπάλληλοι δυτικών κρατών και οργανισμών διατρέχουν ενδεχομένως κίνδυνο λόγω της εργασίας τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν”, προσθέτει. “Ως εργοδότης, η Ελβετία έχει την υποχρέωση να φροντίσει τους ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να δεχθεί επηρεαζόμενα άτομα και τα πιο στενά μέλη των οικογενειών τους”.

«Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο», σημειώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας των κρατών μελών της ΕΕ για την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης. O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, σημείωσε πως «η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης».

Επίσης, είπε πως «τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο».

Ακόμη, σχολίασε την έκκληση του ΟΗΕ να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, προκειμένου να σωθούν οι άμαχοι πολίτες. «Δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ: τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον απομακρύνεται από την βία και τους διωγμούς. Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο ορθολογική προσέγγιση, και να λειτουργήσουμε ως “Ομάδα Ευρώπη”. Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία. Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξανασταλεί πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις