Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Απέλαση Βαρυθυμιάδη – Τουρκία: Νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά – Το χρονικό της πρόκλησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέλαση Βαρυθυμιάδη – Τουρκία: Νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά – Το χρονικό της πρόκλησης

Απέλαση Βαρυθυμιάδη - Τουρκία: Σε ρότα επανέναρξης των προκλήσεων η Αγκυρα

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατήθηκε για αρκετή ώρα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο πρόεδρός της πραγματοποίησε το ταξίδι στην Τουρκία, καθώς επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόλις δύο μέρες πριν τη γιορτή της Παναγίας. Ποιο ήταν το «έγκλημα» του Γιώργου Βαρυθυμιάδη; Ότι στο παρελθόν έχει αναφερθεί στη Γενοκτονία των Ποντίων! Αυτό και μόνο ήταν αρκετό ώστε μια χώρα να τον κρατήσει, να του στερήσει τη δυνατότητα επίσκεψης στη γη των προγόνων του και να τον απελάσει. Όπως σωστά ανέφερε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος, «…η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του».

Τι συνέβη

«Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα» τόνισε ο κ. Βαρυθυμιάδης. Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν γιατί δεν μπορεί να περάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ανέφερε ότι «δεν είπαν κάτι». Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια «το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν. Όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε. Και δεν με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε. Και αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δεν με αγγίζουν» υποστήριξε.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Η Αθήνα αντέδρασε με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ στην παράνομη κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ και την απέλασή του από τις τουρκικές αρχές. «Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγές στην Αθήνα πάντως, εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, «φωτογραφίζοντας» ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική στάση απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό

«Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία εκτός από καταχρηστική είναι και προσβλητική απέναντι στο σύνολο του Ποντιακού ελληνισμού, καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου μιας εκ των δύο Ποντιακών Ομοσπονδιών του χώρου, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου», σημείωσε με δήλωσή του ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

«Η απέλαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναίτιες απελάσεις δύο Ελληνίδων επιστημόνων από τις τουρκικές αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Μάιο και Ιούλιο του 2021. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Θα κατατεθεί δε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ελέγχου την Δευτέρα 16/8 προς τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια, για ποιες ενέργειες έχει και πρόκειται να προβεί».​

ΚΙΝΑΛ-Χρηστίδης: Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση

Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καταδικάζει «την απαράδεκτη τουρκική κίνηση εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γ. Βαρυθυμιάδη» και προσθέτει: «Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση, στην οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ – Λοβέρδος: Επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, καταδίκασε την στάση της Τουρκίας έναντι του κ. Βαρυθυμιάδη. «Μετά από ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζουμε ρητά και απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Οι Τουρκικές αρχές απαγορεύοντας την είσοδο του Γ. Βαρυθυμιάδη στην Τουρκία λόγω των δηλώσεών του για τη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του».

ΚΚΕ: Απαράδεκτο γεγονός

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της απαγόρευσης εισόδου, κράτησης και απέλασης από τις τουρκικές αρχές του Γ. Βαρυθυμιάδη, Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά τη μετάβαση του στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Ελληνική Λύση: Νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου

Ως «ένα νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου» χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση, τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές, του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γ. Βαρυθυμιάδη.

Παράλληλα με το ιστορικό της υπόθεσης -«οι τουρκικές Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν μεταβεί προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα ώστε να παραστεί στην Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου»- η Ελληνική Λύση ταυτοχρόνως εκφράζει την οργή της «για το συνεχή, ανελέητο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου και καλεί άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα πολίτη και την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας».

Κατρούγκαλος: «Προκλητική και προσβλητική ενέργεια» η απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

«Προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων» χαρακτήρισε την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργου Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως δήλωσε, «δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό, όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα δεν δημαγωγεί, όπως έπραττε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ζητήσει τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος», σημείωσε και προσέθεσε οτι «ένα όμως είναι βέβαιο: η κριτική που ασκήσαμε στην κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο “ένα ήσυχο καλοκαίρι” με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε».

«Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και τις προκλήσεις αν δεν δεσμευθεί, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, για διάλογο και λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

Πάει περίπατο το… ήρεμο καλοκαίρι

Κι ενώ η κράτηση κι η απέλαση Βαρυθυμιάδη δημιούργησαν ένα ισχυρό κύμα ψυχρότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ βγήκε από το λιμάνι κι είχε δέσει ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή δεν ξεκίνησε προς κάποιον προορισμό, αλλά έλυσε τα σκοινιά από το λιμάνι που είχε αράξει και βγήκε στα ανοικτά, προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του. Η Αθήνα κινητοποιήθηκε και άρχισε να παρακολουθεί τους ηλεκτρονικούς χάρτες με την ακριβή παρουσία του Γιαβούζ.

Οπως έχει πει δημόσια τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία, αλλά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση «με μηδενική αφέλεια».

Οι δηλώσεις Ντονμέζ

Η Αθήνα δεν ξεχνά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τον Ιούνιο: «Το πλοίο γεωτρήσεών μας Γιαβούζ, είναι σε μία μακρά περίοδο συντήρησης, καθώς αυτά τα πλοία μοιάζουν λίγο με τα αεροσκάφη. Κάθε 4-5 χρόνια πρέπει να εισέλθουν σε μία μακροχρόνια απόκτηση πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή σε αυτή την περίοδο βρισκόμαστε, και μετά την ολοκλήρωση της, πρώτα ο Αλλάχ, θ’ αρχίσουμε πάλι τις γεωτρήσεις». Τρεις μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει ότι «τώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις . Κι όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας».

Ευαίσθητη περίοδος

Το Γιαβούζ λοιπόν δείχνει έτοιμο να επαναλάβει τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αν κι ακόμα δεν είναι σαφές το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει. Βέβαια, ο Αύγουστος του 2021 είναι μια ευαίσθητη περίοδος και για την Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προσπάθεια νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό, με την Αγκυρα να διεκδικεί κονδύλια που ίσως φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την προέλαση των Ταλιμπάν και το φόβο νέου μεταναστευτικού ρεύματος, ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ζήτησε από τις Βρυξέλλες να στηρίξουν την Τουρκία στο μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν βλέπει ότι η Ευρώπη τον έχει ανάγκη, λόγω Αφγανιστάν, θεωρεί ευκολότερη τη σύναψη συμφωνίας για το μεταναστευτικό, άρα θεωρεί δυσκολότερο το ναυάγιο στις σχετικές συζητήσεις λόγω… Γιαβούζ. Άρα… οι προκλήσεις επιστρέφουν; Μάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις