Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απελάσεις Ποντίων – Τουρκία: Άλλα τρία περιστατικά πριν τον Βαρυθυμιάδη
ΕΛΛΑΔΑ

Απελάσεις Ποντίων – Τουρκία: Άλλα τρία περιστατικά πριν τον Βαρυθυμιάδη

Απελάσεις Ποντίων - Τουρκία: Τι συμβαίνει με τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, δεν είναι ο μόνος που απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές. Τους τελευταίους 2 μήνες έχουν προηγηθεί άλλα 3 περιστατικά με θύματα Έλληνες επίσης ποντιακής καταγωγής. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης βρέθηκε στην Τουρκία με σκοπό να εκπροσωπήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο 14/8. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι αρχές της Τουρκίας του “μπλόκαραν” την είσοδο και τον μετέφεραν στα κρατητήρια έως ότου τον απέλασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pontosnews.gr, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα και την είσοδο ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιθυμούσε να μεταβεί επίσης στην Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο. Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Όσοι προηγήθηκαν της απέλασης του Βαρυθυμιάδη

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!

Μέχρι ώρας είναι άγνωστο ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι Έλληνες, καθώς και το αν όλοι έχουν ποντιακή καταγωγή. Το στοιχείο που παρατηρείται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι σύμφωνα με το protothema.gr, ότι οι τουρκικές aρχές ζήτησαν σε αυτούς που απέλασαν να υπογράψουν έγγραφα στην τουρκική γλώσσα ενώ την ίδια ώρα αρνήθηκαν να αναφέρουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

Ακούστε τι είπε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης για την περιπέτεια που είχε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις