Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εύβοια τώρα – φωτιά: Εξομαλύνεται η κατάσταση με τις πυρκαγιές
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια τώρα – φωτιά: Εξομαλύνεται η κατάσταση με τις πυρκαγιές

Εύβοια τώρα - φωτιά: «Οι εκτάσεις στις οποίες εκδηλώθηκαν οι φωτιές, δεν έχουν να κάνουν με περιοχές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών»

Εύβοια τώρα – φωτιά: Για την πορεία καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια μίλησε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς τονίζοντας πως «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα». Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας «η ατμόσφαιρα είναι πολύ επιβαρυμένη από τους καπνούς», συμπληρώνοντας δε πως «το θέμα είναι πώς θα εξελιχθεί η φωτιά από το Πευκί έως την Ιστιαία». Παράλληλα ο κ. Κοντζιάς τόνισε πως όπως πληροφορήθηκε, «σήμερα τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν, κατά προτεραιότητα, στην περιοχή των Ελληνικών». «Έχει δοθεί μια μεγάλη μάχη στο μέτωπο των Καματριάδων, από πυροσβέστες και κατοίκους για να ανακοπεί η φωτιά», είπε ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, λέγοντας ότι «είναι συγκινητική η στήριξη της κοινωνίας, έρχονται άνθρωποι από παντού και καταθέτουν την ψυχή τους».

Σε ό.τι αφορά τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι φωτιές στην περιοχή σχετίζονται με την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει «ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν δεχόμαστε να τοποθετηθούν στην περιοχή μας, για συγκεκριμένους λόγους, ανεμογεννήτριες», αποσαφηνίζοντας πάντως ότι «οι εκτάσεις στις οποίες εκδηλώθηκαν οι φωτιές, δεν έχουν να κάνουν με περιοχές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών».

Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο

Εύβοια – Σοκαριστική εκτίμηση από τον αντιδήμαρχο Μαντουδίου: 1.000 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Για τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια, η οποία κατακαίει ακόμη ό,τι έχει βρει στο πέρασμά της, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος. Σε ότι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας».

Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο κ. Σταμούλος είπε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

Η συγκινητική προσπάθεια παππού να σβήσει τη φωτιά με ένα κλαδί

Ελπίδες από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Για τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια και την τιτάνια μάχη των πυροσβεστών μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Σταθόπουλος. Ο κ. Σταθόπουλος εκτίμησε ότι θα οριοθετηθεί σήμερα η πυρκαγιά. Όπως τόνισε, υπήρχαν συνεχώς ενισχύσεις από την πυροσβεστική αλλά και τη βοήθεια από το εξωτερικό. Όλες αυτές τις μέρες, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα πήγαιναν στα πύρινα μέτωπα και επιχειρούσαν για ώρες, εξαντλημένοι, χωρίς νερό. “Θέλουμε να αποφύγουμε να έχουμε μια καινούρια πολυδιάσπαση”, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ. Τέλος, ανέφερε πως ο επιχειρησιακός συντονιστής κρίνει, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει, πού θα στείλει τις δυνάμεις.

Εύβοια – Drone πάνω από τις αχανείς καμένες εκτάσεις: Όλη η καταστροφή σε ένα βίντεο

Η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε εναέρια πλάνα με τη χρήση drone πάνω από καμένες εκτάσεις στη βόρεια Εύβοια την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα. Χιλιάδες κτήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις