Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ένοπλες Δυνάμεις φωτιές: Στην πιο δύσκολη “μάχη” ο στρατός, μια συγκλονιστική εικόνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένοπλες Δυνάμεις φωτιές: Στην πιο δύσκολη “μάχη” ο στρατός, μια συγκλονιστική εικόνα

Ένοπλες Δυνάμεις φωτιές: Το προσωπικό του Στρατού με επίγεια και εναέρια μέσα συνδράμει στο έργο

Στην άνιση αναμέτρηση με τις φλόγες, στα μέτωπα της πυρκαγιάς από την Αρχαία Ολυμπία ως τη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, αλλά και σε κάθε φωτιά που καίει τις τελευταίες μέρες στη χώρα έχουν ριχτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό του Στρατού με επίγεια και εναέρια μέσα συνδράμει στο έργο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην προσπάθεια να εκκενωθούν οικισμοί και να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς. Στις εικόνες από τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, ένστολοι συμβάλουν στην κοπή δέντρων και τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, στην κατάσβεση εστιών από εδάφους, πλάι στους πυροσβέστες, αλλά και από αέρος με ελικόπτερα Σινούκ.

Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων προετοίμασαν τα ελικόπτερα προκειμένου να μπορούν να συλλέξουν νερό και να πραγματοποιήσουν ρίψεις πάνω από τις πυρκαγιές, ενώ οι εικόνες από αέρος μπροστά στις φλόγες και τους καπνούς είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Επιχείριση κατάσβεσης πάνω από τη φωτιά Στρατιώτης και πυροσβέστης σε επιχείριση κατάσβεσης
Το καρέ που συγκλονίζει από το μέτωπο της φωτιάς

Εκείνο το φωτογραφικό καρέ που κεντρίζει ωστόσο το ενδιαφέρον, είναι η στιγμή που άνδρας του στρατού παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε πυροσβέστη, ο οποίος έχει επιστρέψει μόλις από το μέτωπο μιας πυρκαγιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές, πως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων», το οποίο παρέχει πεζοπόρα τμήματα και ελικόπτερα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης ανά τη χώρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται παντού για την αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης σε πολλαπλά μέτωπα. Το σχέδιο «Δευκαλίων» είναι ονομασία που έχει δώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με στόχο να περιορίζει σημαντικά την έκταση και τις αρνητικές συνέπειες ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής.

Άνδρας του Στρατού Ξηράς προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε πυροσβέστη Επιχείρηση κατάσβεσης με Σινούκ Η πτήση ελικοπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω από τις φωτιές Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους πυροσβέστες
Επιχείρηση κατάσβεσης με Σινούκ

Με το σύστημα «Δευκαλίων» καθίσταται δυνατή η οργάνωση και προετοιμασία, η συγκρότηση και η αποτελεσματική διεξαγωγή μιας επιχείρησης με το κύριο βάρος να δίνεται στο μέγιστο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων και των μέσων που συμμετέχουν σε μία επιχείρηση αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Το «Σχέδιο Δευκαλίων» συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της χώρας με ειδικά τμήματα κατάλληλα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση Τμημάτων και Μέσων του Στρατού, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το Σχέδιο Δευκαλίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις