Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιές Αττική τώρα: Δραματική κατάσταση, καίγονται σπίτια, επιχειρήσεις, ΙΧ
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Αττική τώρα: Δραματική κατάσταση, καίγονται σπίτια, επιχειρήσεις, ΙΧ

Φωτιές Αττική τώρα: Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τη φωτιά που κατακαίει την Αττική

Το μέτωπο της Αττικής, στα βόρεια του νομού, που ξεκίνησε χθες, καίει ακάθεκτο ότι βρίσκει μπροστά του και επεκτείνεται συνεχώς λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στη μάχη της κατάσβεσης αλλά και τις επιτήρησης της φωτιάς στην Αττική έχουν μπει και οι ένοπλες δυνάμεις.

11 Μηχανήματα Μηχανικού με το ανάλογο προσωπικό όλων των κλάδων, σε προκαθορισμένο σημείο στον Άγιο Στέφανο.

Τμήμα του 747 Τάγματος Μηχανικού με 2 Πυροσβεστικά οχήματα, 1 όχημα Διοικήσεως και 1 φορειοφόρο όχημα στις Αφίδνες.

Λόχος Ειδικών Δυνάμεων στη Σκάλα Ωρωπού.

Λόχος Ειδικών Δυνάμεων στο Πόρτο Γερμενό.

Τμήμα 160 ατόμων με 8 οχήματα στις Αφίδνες.

Εκπομπή 15 εποχουμένων περιπόλων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, με αποστολή επιτήρησης.

Επιπρόσθετα τις μεσημβρινές ώρες της 6ης Αυγούστου 2021 αναμένονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα

3 πυροσβεστικά Άρματα με τους αντίστοιχους αρματοφορείς, τα οποία με την άφιξη τους θα τεθούν σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.

Δείτε βίντεο μέσα από τα αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων που πετούσαν χθες το βράδυ πάνω από τη φωτιά στην Αττική: (Iefimerida)

Φωτιά στην Αττική – Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του Αγίου Στεφάνου και γύρω περιοχών

Με μεγάλη δυναμική κινείται το μέτωπο της φωτιάς στην Αττική ανατολικά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Από Καπανδρίτι και Μαλακάσα, οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς Λίμνη Μαραθώνα και Άγιο Στέφανο.

Στις 14:30, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους του Αγίου Στεφάνου, του Πευκόφυτο και των Ποντίων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς Αθήνα μέσω των λεωφόρων Θησέως και Κηφισίας.

Προειδοποίηση για εκκένωση του Μαραθώνα και του Καλετζίου

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στη Λίμνη Μαραθώνα και στο Καλέτζι να εκκενώσουν προς Γραμματικό.

Η φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση γύρω από την περιοχή πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις, την ώρα που οι άνεμοι ολοένα και δυναμώνουν.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική

Aυτή την ώρα γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι οι φλόγες καίνε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους άνδρες τις πυροσβεστικής προκειμένου να σταματήσουν τη φωτιά και να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών. Την ίδια στιγμή οι φλόγες πλησιάζουν την Μαλακάσα και εκεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χτίζουν τείχος για να μην περάσει η φωτιά την εθνική Οδό.

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη 56 πυρκαγιές

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 56 πυρκαγιάς, ενώ σημείωσε ότι η φωτιά έχει περάσει και στη Λίμνη Μαραθώνα.

Διακοπές ρεύματος σχεδόν σε όλη την Αττική

Με ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σήμερα, 6 Αυγούστου 2021, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά από σχετική εντολή του ΑΔΜΗΕ εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Αττική, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής/ζήτησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έγκαιρης ενημέρωσης όλων των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:

-Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

-Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες παρακαλούνται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

-Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

-Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Βίντεο από την κόλαση φωτιάς στην Ιπποκρατείο Πολιτεία

Τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατέγραψε η κάμερα του OPEN, καθώς μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες δίνουν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως ό,τι δεν κάηκε χθες το βράδυ, θα καεί σήμερα έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση.

Λίγο μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση-εργοστάσιο αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου.

Ξέφυγε η φωτιά στην Εύβοια: Στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού οι φλόγες – Εισήγηση για εκκένωση σε Μαντούδι και Κυμάσι

Στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού έχει περάσει η φωτιά που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις ημέρες από τη Δάφνη του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς: «Η φωτιά είναι μεγάλη και πέρασε και στον δικό μας δήμο. Έχουμε εκκενώσει τους οικισμούς της Κοκκινομηλιας, του Κρυονερίτη, των Μηλεών, των Βασιλικών και της Τσαπουρνιάς.Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε να την διαχειριστούμε. Συνιστούμε ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

https://twitter.com/AgiannitisPanos/status/1422672655497506818?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422672655497506818%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1149773%2Fxefuge-i-fotia-stin-euvoia-ston-dimo-istiaias-aidipsou-oi-floges-eisigisi-gia-ekkenosi-se-madoudi-kai-kumasi%2F

Ισχυροί άνεμοι

Από αέρος επιχειρούν δύο αεροπλάνα και αναμένονται και τρία ελικόπτερα, ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού. Ωστόσο σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. «Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Η καταστροφή είναι τεράστια είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους. «Υπάρχει εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση στο Μαντούδι και το Κυμάσι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα», μας τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις