Αθήνα

°C

Σάββατο

18

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρίτη δόση εμβολίου – Μάλτα: Αναμνηστικές δόσεις για τους ευπαθείς
ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη δόση εμβολίου – Μάλτα: Αναμνηστικές δόσεις για τους ευπαθείς

Τρίτη δόση εμβολίου - Μάλτα: Από τα μέσα Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία

Τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 στις ευπαθείς ομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η Μάλτα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. «Αρχικά θα κάνουμε την ενισχυτική δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε κέντρα φροντίδας», είπε ο υπουργός Κρις Φερν, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου και στον υπόλοιπο πληθυσμό. «Ακόμη μελετάμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα», εξήγησε.

Η Μάλτα έχει εμβολιάσει το 86% του πληθυσμού της και στην παρούσα φάση χορηγούνται εμβόλια σε εφήβους 12-16 ετών.  Αντιστρέφοντας τις προηγούμενες οδηγίες τους, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν επίσης τις έγκυες που διανύουν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της κύησης να εμβολιαστούν. «Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς λειτουργούν τα δεδομένα για τα εμβόλια. Αρχικά, δεν είχαμε στοιχεία και επομένως η συμβουλή μας ήταν να αποφύγουν (οι έγκυες) το εμβόλιο.

Τώρα, φαίνεται ότι οι κίνδυνοι αν δεν κάνουν το εμβόλιο είναι υψηλότεροι από το αν το κάνουν», είπε ο υπουργός.  Οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξής θα μπαίνουν σε καραντίνα μόνο για μία εβδομάδα, αντί για δύο, εφόσον φυσικά δεν νοσήσουν και οι ίδιοι. Ο Φερν είπε επίσης ότι οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη ασφαλές να επιτρέψουν τη διοργάνωση συναυλιών ή τη λειτουργία των νάιτκλαμπ. Επιτρέπονται οι εκδηλώσεις μόνο με καθήμενους, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε τραπέζι δεν θα συγκεντρώνονται περισσότεροι από έξι άνθρωποι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις