Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Ηλεία τώρα – Λάλα: Καίγονται σπίτια – Εγκλωβισμένοι σε Λάσδικα και Κλαδέο
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία τώρα – Λάλα: Καίγονται σπίτια – Εγκλωβισμένοι σε Λάσδικα και Κλαδέο

Φωτιά Ηλεία τώρα - Λάλα: Κάτοικοι αρνούνται να απομακρυνθούν

Η φωτιά στη Ηλεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση ενώ προληπτική εκκένωση ζητά η Πυροσβεστική στις κοινότητες: Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Από χθες έχει ζητηθεί να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Η φωτιά εισέβαλε ήδη στο χωριό Λάλα, όπου κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες τους, σπίτια και επιχειρήσεις να τυλίγονται στις φλόγες. Παρόλο που η περιοχή είχε ήδη εκκενωθεί, στο σημείο  υπήρξαν προβλήματα με κατοίκους που αρνούνταν να φύγουν από τα σπίτια τους.  Εγκλωβισμένοι υπάρχουν στην κοινότητα Λάσδικα, σύμφωνα με το patrisnews.gr. Οι πυροσβέστες έχουν λάβει γνώση και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουν στην περιοχή και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο το μέτωπο είναι εκτός ελέγχου και συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες προσέγγισης να είναι ακόμη πιο δυσχερείς.  Παράλληλα, περίπου 150 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας.

 Σε εξέλιξη δυο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χελιδόνι και Λάλα

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα. «Τη στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ’ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.» Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας. Για το χωριό Κλαδέος, μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχουν μπαταρία για να επικοινωνήσουν με κάποιον.

 Εκκενώνονται οικισμοί

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα.  Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Φρίξα και Κορτσά.

Νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου,  η  οποία κατευθύνεται στο χωριό Κρεμαστή.  Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το ένα πολύ κοντά στην Κρεμαστή, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωση και για τη Μονή της Κρεμαστής. Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και στο χωριό Κολίρι, ενώ στον άγιο Γεώργιο, η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα στο νεκροταφείο και απειλεί σπίτια.  Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.  Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα.

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Επίσης, πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες. Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες τους πλησίαζαν.   Νωρίτερα εστάλη μήνυμα για εκκένωση μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς ‘Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  «Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση». Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι». Νωρίτερα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση και δημιουργήθηκε ένα μέτωπο που κατευθυνόταν προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο η κατάσταση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. «Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις