Αθήνα

°C

Σάββατο

31

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαρώσια Ερντογάν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – “Χαστούκι” και από ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρώσια Ερντογάν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – “Χαστούκι” και από ΗΠΑ

Βαρώσια Ερντογάν: Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο η παραβίαση των αποφάσεων για τα Βαρώσια από την Τουρκία.

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020”.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής”, επεσήμανε.

Βαρώσια Ερντογάν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ανησυχία που υπήρχε στο υπουργείο Εξωτερικών πως μετά την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έβαζε στο στόχαστρο την Κύπρο, επιβεβαιώθηκαν. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να το πράξει μία ημέρα που εξακολουθεί να σημαδεύει με μελανά χρώματα, εδώ και 47 χρόνια την Μεγαλόνησο με την εισβολή του Αττίλα. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου έδειξε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά δεν υπολογίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτές εκτιμούν με την κίνηση αυτή η Άγκυρα κατάφερε να στρέψει όλες τις δυνάμεις εναντίον της.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν τις περαιτέρω κινήσεις που θα υπάρξουν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις διπλωματικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο. “Οι απόπειρες τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα τετελεσμένα προτείνοντας εναλλακτικές ιδέες, δεν θα εξαπατήσουν ούτε θα παραπλανήσουν κανέναν”, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του που προβλήθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την θλιβερή επέτειο της Κύπρου.

Κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία τονίζοντας πως η απόφαση είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την Άγκυρα. “Το τελευταίο σχέδιο του Ερντογάν να αναπτύξει την περιοχή (Βαρώσια) και να “πετάξει” όλα όσα προσπάθησαν να επιτύχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα από την αρχή της κατοχής, είναι μια ντροπή και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες”.

S-400

Το κλίμα στην Ουάσιγκτον εναντίον της Άγκυρας είναι ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς από την μία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κάνει καμία κίνηση για τους S-400 και από την άλλη “τινάζει στον αέρα” τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Στην ίδια γραμμή και η Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ. “Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας”, ανέφερε με ανάρτηση του στο Τwitter.

ΕΕ: Υπεύθυνη η Τουρκία για την κατάσταση στα Βαρώσια

Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για απαράδεκτη μονομερή απόφαση και προσθέτει. “Η Ε Ε συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως τα επόμενα της βήματα”. Ωστόσο, η Αθήνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία σύμφωνα με τα οποία προειδοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογαν “να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή”. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η χώρα μας ζητά να επανέλθει στο τραπέζι των “27” το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Λευκωσία

Συνεχείς είναι τις τελευταίες ώρες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του Νίκου Χριστοδουλίδη με ευρωπαίους ομολόγους τους. Ο Πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του χθες το βράδυ χαρακτήρισε παράνομες και παράλογες τις απαιτήσεις της Τουρκίας. “Είναι μια απόπειρα που θέλει να εργαλοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει διχασμό. Κανένας Αμμοχωστιανός δεν θα συναινέσει. Η Αμμόχωστος ανήκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους της” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό Ελλάδος και Κύπρου η Ρωσία – Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: Τα Βαρώσια πρέπει να παραμείνουν άθικτα

Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού», σημειώνει επίσης στο ανακοινωθέν του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Όπως υπενθυμίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ΤΑΣΣ «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974», ενώ επιστροφή της περιοχής αυτής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας». «Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΤΑΣΣ.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ισραήλ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις για τα Βαρώσια

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ (Lior Haiat). Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο. Επισημαίνει, επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε χθες αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Βρετανία: Η κίνηση Ερντογάν υπονομεύει το Κυπριακό

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις