Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Φιλελληνισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Φιλελληνισμού

Επανάσταση 1821: Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό μουσείο στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) οργάνωσε την Τετάρτη 7 Ιουλίου τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, κατά την οποία απονεμήθηκε το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνος και τιμητικό δίπλωμα σε 15 απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων, που βοήθησαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό μουσείο στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.500 αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης, πίνακες, βιβλία, έγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας, κλπ. που προβάλλουν την ιστορία του Φιλελληνισμού από την Αναγέννηση έως σήμερα. Το Μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη διεθνώς συλλογή έργων τέχνης σχετικών με τον λόρδο Βύρωνα και προσωπικών του αντικειμένων, ενώ στον τελευταίο όροφο φιλοξενείται θεματική συλλογή με πορτρέτα, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα Αμερικανών φιλελλήνων.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας (το ΥΠΕΞ έχει θέσει τις δράσεις της ΕΕΦ υπό την αιγίδα του), η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης, ο  Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ζερεφός, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Πολωνίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλπ.

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού και στην τελετή απονομής του μεταλλίου «Λόρδος Βύρων»

«Με αίσθημα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, αλλά πρωτίστως εξαιρετικής τιμής, βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέπουν πλέον –έστω και με κάποιους περιορισμούς ακόμη– την κοινή φυσική μας παρουσία και συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή επ’ αφορμή των επίσημων εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού.Εκτιμώ ότι το ευρύτερο κοινό, πληροφορούμενο τους τελευταίους μήνες από τα μέσα ενημέρωσης την είδηση της ίδρυσης του Μουσείου στην Αθήνα, θα εξεπλάγη ενδεχομένως από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανάμεσα στα τόσα μουσεία της δεν διέθετε έως τώρα κάποιο αφιερωμένο σε αυτό εξαιρετικά σημαντικό για τη νεότερη ιστορία του Έθνους διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που συνέβαλε καθοριστικά στην ευόδωση του απελευθερωτικού αγώνα και στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σήμερα με άρτιο επιστημονικά τρόπο, με ιδιαίτερη καλαισθησία, και ταυτόχρονα με πλήρη σεβασμό προς τη μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων που κοσμούν τις συλλογές του το Μουσείο Φιλελληνισμού, ένα δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρωτοβουλίας που ανέλαβε και υλοποίησε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, πρωτοστατούντος του κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα για τη συγκέντρωση περισσότερων από 2000 σπάνιων αντικειμένων τέχνης και τεκμηρίων, που καταγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Με την ίδρυση, την ολοκλήρωση της συγκρότησής του στο σύγχρονο αυτό κτήριο, και την έναρξη της λειτουργίας του, που παρά την πανδημία πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ενόψει της κορύφωσης των εορτασμών για τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, το Μουσείο Φιλελληνισμού πραγματοποιεί μια δυναμική είσοδο στο μουσειακό τοπίο και στην πνευματική πολιτιστική, και κοινωνική ζωή της χώρας.

 

 

Αναλαμβάνει αφενός να υπηρετεί τους σκοπούς της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παιδευτικής ανάδειξης του φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση έως σήμερα, αφετέρου δε –στο πρόσωπο των διάσημων και εμβληματικών, αλλά και των λιγότερο επιφανών φιλελλήνων του 18 ου και 19 ου αιώνα, που συνέδραμαν καθοριστικά στον απελευθερωτικό αγώνα– να αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους απανταχού φιλέλληνες όλων των εποχών, εκπληρώνοντας ένα διαρκές ηθικό χρέος του Ελληνισμού. Ένα ηθικό χρέος ανάλογο με εκείνο που αποτέλεσε το κέντρο αναφοράς της πεποίθησης και της αποφασιστικότητας των φιλελλήνων στο δίκαιο του σκοπού που τάχθηκαν να υπηρετήσουν, καταβάλλοντας συχνά γι’ αυτό το υπέρτατο τίμημα, ανεξάρτητα από το αν το αρχικό τους κίνητρο ήταν η συμπάθεια προς έναν χριστιανικό λαό δυναστευόμενο από μια αλλόθρησκη εξουσία, ο θαυμασμός προς την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας ή η ρομαντική και ιδεαλιστική υποστήριξη της φιλελεύθερης ιδέας της αυτοδιάθεσης των λαών.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού έχουν θέσει, ωστόσο, και έναν ακόμη υψηλό στόχο, αυτόν της ανάδειξης και ενίσχυσης του φιλελληνισμού ως πάγιας και διαρκούς αξίας και «αρετής», υπό την έννοια της προσήλωσης στα παγκόσμια και διαχρονικά πνευματικά επιτεύγματα και ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού.

Την ανώτερη και ευγενή αυτή επιδίωξη υπηρετεί ακριβώς η θέσπιση του ετήσιου σχετικού Βραβείου, που απονέμεται στο όνομα του Λόρδου Βύρωνα, της εμβληματικότερης ίσως μορφής του φιλελληνισμού, σε σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο βίος και η πολιτεία των οποίων διαπνέονται από αυτά ακριβώς τα ιδεώδη. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και το μετάλλιο «Λόρδος Βύρων», που αποδίδεται τιμής ένεκεν σε απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων του παρελθόντος, αλλά και σε όσους συμβάλλουν στην προώθηση του Ελληνισμού και των Ελληνικών σπουδών και των σκοπών της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό. Κατά την αποψινή εκδήλωση θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά να συμμετάσχουμε όλοι στην τελετή απονομής αυτού του μεταλλίου σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, έστω και μέσω διαδικτύου λόγω των ειδικών περιστάσεων.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και όλους όσους συνέδραμαν τη μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια που απαιτήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, πρωτίστως όμως εκείνους, που αποτελούν το κέντρο αναφοράς της προσπάθειας αυτής, τους απανταχού φιλέλληνες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις