Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Euro 2020: Αγγλία εναντίον Ιταλίας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Euro 2020: Αγγλία εναντίον Ιταλίας

Euro 2020: Το φετινό δέκατο έκτο Euro, που γίνεται λογω του ύπουλου και φονιά κορονοϊού ένα χρόνο μετά, επειδή συμπληρώνονται 60 χρόνια απο την πρώτη διοργάνωσή του, έχει πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Αγγλία και Ιταλία θα βρεθούν αντίπαλοι στον τελικό αγώνα που θα γίνει την Κυριακή στο ιστορικό Γουέμπλεϊ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις δέκα το βραδυ. Να τονίσω ότι το φετινό δέκατο έκτο Euro, που γίνεται λογω του ύπουλου και φονιά κορονοϊού ένα χρόνο μετά, επειδή συμπληρώνονται 60 χρόνια απο την πρώτη διοργάνωσή του, έχει πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία έχουν κερδίσει δέκα διαφορετικές χώρες. Να σημειώσω πως η Γερμανία και η Ισπανία έχουν κατακτήσει τρεις φορές το Euro. Δύο φορές το έχει πάρει η Γαλλία, ενώ από μια φορά έχουν σηκώσει το κύπελλο η Σοβιετική Ενωση (η σημερινή Ρωσία), η Ιταλία, η Τσεχοσλοβακία (σημερινή Τσεχία), η Ολλανδία, η Δανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Να προσθέσω πως η Ισπανία ειναι η μόνη ομαδα στην ιστορία της διοργάνωσης που εχει κατακτήσει δυο συνεχόμενα Εuro, το 2008 και το 2012.

Γιώργος Κοντονής

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το Εuro, ειναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Η τελευταία διοργάνωση έγινε στην Γαλλία το 2016. Νικήτρια η Πορτογαλία ,η οποία νίκησε την Γαλλία με 1-0! Τον αγώνα αυτόν παρακολούθησαν απο την τηλεόραση 284 εκατομμύρια θεατές. Η ιδέα για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων υπήρχε από το 1927, δεν προχώρησε ομως γιατί οι συνθήκες δεν ηταν ώριμες. Η ιδέα του Γάλλου Ανρί Ντελονέ έγινε πράξη το 1957! Και σε αυτή την πρωτη διοργάνωση πήραν μέρος από τα 31 μέλη της UEFA τα 17! Από αυτή απουσίαζαν οι μεγάλες Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου. Όμως η πρώτη διοργάνωση Έγινε με απόλυτη επιτυχία. Και έτσι στην δεύτερη συμμετείχαν όλες οι χώρες-μέλη της UEFA!

Ύστερα από 55 χρόνια

Χρειάστηκε 120 λεπτα η Αγγλία για να πάρει το εισιτήριο του τελικού της Κυριακής με την Ιταλία στο Γουέμπλεϊ. Νίκησε την εκπληκτική όσο και εντυπωσιακή Δανία με 2-1, με γκολ που σημείωσε ο Κέιν με πέναλτυ στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, πέναλτυ το οποίο αμφισβήτησαν οι Βίκινγκς. Ο κανονικός αγωνας έληξε ισόπαλος με 1-1. Να σημειώσω πως η Αγγλία θα βρεθεί σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης, ύστερα απο 55 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις