Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προνόμια εμβολιασμένων – Επιτροπή Βιοηθικής: “Πράσινο φως” για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων – Επιτροπή Βιοηθικής: “Πράσινο φως” για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Προνόμια εμβολιασμένων - Επιτροπή Βιοηθικής: Ήδη το επόμενο διάστημα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα

Το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, και για την παροχή ενός πλέγματος διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους ανάβει η Επιτροπή Βιοηθικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» στην εισήγησή της η επιτροπή θέτει τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα: Πρώτον να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί, δεύτερον να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε ουδείς να χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από την έδρα του και τρίτον, να οργανωθεί καμπάνια ενημέρωσης προς όλους και κυρίως προς εκείνους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, προβάλλοντας και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό.

Στόχος είναι η σχετική καμπάνια να «τρέξει» όλο το καλοκαίρι ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, να εισέρχονται σε κλειστά σινεμά και θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests.

Γώγος: Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, πρέπει να αυξηθεί ο αναγκαίος αριθμός των εμβολιασμένων

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και τις παρενέργειες των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η εικόνα που δημιουργείται είναι σαφής. Αυξάνοντας τους εμβολιασμούς, πέφτουν τα κρούσματα. Οι καμπύλες οδηγούνται ταχύτατα προς τα κάτω. Σημείωσε, επίσης, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει πέσει στο 0,74, κάτι που είναι πολύ θετικό. Εκτίμησε, δε, πως στις αρχές Ιουλίου θα έχουμε περίπου 200 διασωληνωμένους, ενώ προς τα μέσα του μήνα είναι πιθανό να πέσουμε γύρω στους 100.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι αριθμοί εξαρτώνται από τη μεταδοτικότητα του ιού. “Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τα μοντέλα ο αναγκαίος αριθμός εμβολιασμένων αυξάνεται”, είπε στην εκπομπή “Καλημέρα” στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, μια ανοσία του πληθυσμού γύρω στο 70% θα είναι καλή για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τόνισε, μάλιστα, ότι “πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως.” Τέλος, όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει μια καμπάνια για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι αρκετά σπάνιες.

Συγκεκριμένα, οι μυοκαρδίτιτδες είναι πάρα πολύ σπάνιες. Όπως είπε ο καθηγητής, δεν είχαμε κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό. Είναι ανοσολογικού τύπου διαταραχές και δημιουργούν μια παροδική φλεγμονώδη κατάσταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις