Αθήνα

°C

Παρασκευή

30

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Κουρτίνες καθάρισμα γρήγορα: Πώς θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο
PLUS

Κουρτίνες καθάρισμα γρήγορα: Πώς θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο

Κουρτίνες καθάρισμα γρήγορα: ''Ξεβρωμίστε" τις εύκολα

Οι κουρτίνες τείνουν να απορροφούν τις μυρωδιές από το σπίτι, όπως τις μυρωδιές μαγειρέματος και τον καπνό τσιγάρων, που μπορούν να κάνουν τις κουρτίνες να μυρίζουν άσχημα και να προκαλέσουν ελαφρύ αποχρωματισμό. Αυτοί οι λεκέδες μπορεί να είναι πολύ αισθητοί σε ανοιχτόχρωμες ή ευαίσθητες κουρτίνες. Ο καθαρισμός κουρτίνας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολος όμως: ενώ ο καθαρισμός με ατμό στις κουρτίνες σημαίνει τη χρήση ειδικού και ακριβού εξοπλισμού, υπάρχουν πολλοί άλλοι εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τις κουρτίνες σας και διαφορετικά καθαριστικά κουρτίνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Κι έρχεται αυτή η στιγμή του χρόνου, που πρέπει κι να καθαρίσεετε τις κουρτίνες σας. Λίγες ή πολλές, λεπτές ή χοντρές, σκούρες ή ανοιχτόχρωμες… το πλύσιμό τους μαζί με τα παρελκόμενά του ήταν και παραμένει μια δουλειά που πολύ θέλετε να αποφύγετε. Όμως, οι κουρτίνες είναι μονάχα η μία από τις δέκα επιφάνειες του σπιτιού με την περισσότερη σκόνη κι ακάρεα. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στην άμεση επαφή τους με τ’ ανοιχτά παράθυρα, που τις καθιστά φίλτρο φωτός κι αέρα, αλλά και στο γεγονός ότι είναι μία από τις επιφάνειες που καθαρίζει κανείς από σπάνια έως καθόλου.

Το σωστό είναι να την κατεβάζεετε από το κουρτινόξυλο και να την πλένετε 2-3 φορές το χρόνο, ειδικά αν καπνίζετε μεέσα στο σπίτι, ή αν η περιοχή που μένεις έχει ρύπανση. Για να περιορίσετε, λοιπόν, αυτή τη χρονοβόρα  διαδικασία πρέπει ν’ αφιερώνετε συχνότερα λίγο από το χρόνο σας για την περιοδική περιποίηση των κουρτινών. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν στο γρήγορο καθάρισμα των κουρτινών σας.

 Καθαρισμός κουρτινών στο πλυντήριο ρούχων

Ανάλογα με το υλικό των κουρτινών σας, ίσως μπορείτε να τα καθαρίσετε απλά τοποθετώντας τες στο πλυντήριο. Εάν το πλυντήριο σας έχει ένα κύκλο για ευαίσθητα υφάσματα, φροντίστε να τον χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, επιλέξτε ένα πλύσιμο στο κρύο νερό με αργή περιστροφή. Το κανονικό σας απορρυπαντικό πλυντηρίου θα είναι αρκετό για να το χρησιμοποιήσετε. Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τη συρρίκνωση του υφάσματος, μην διακινδυνεύετε να βάλετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο και πλύνετέ τες το χέρι.

Πότε να καθαρίζετε κουρτίνες στο πλυντήριο

Αυτή η επιλογή λειτουργεί καλύτερα με ελαφριές κουρτίνες παρά με βαριά υφάσματα που συγκρατούν περισσότερο νερό. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα υλικά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την τοποθέτησή τους σε ένα πλυντήριο ρούχων – για παράδειγμα, τα ευαίσθητα βαμβακερά μπορούν να συρρικνωθούν σε πλύσεις με ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα στις κουρτίνες σας πριν τις πλύνετε.

Καθαρισμός κουρτινών με πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο των κουρτινών στο χέρι μπορεί μερικές φορές να είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Χρησιμοποιήστε είτε το συνηθισμένο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, είτε σαπούνι ειδικά σχεδιασμένο για πλύσιμο των χεριών. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα απαλό σαπούνι για να αποφύγετε τυχών φθορά στο ύφασμα. Το πλύσιμο των κουρτινών στο χέρι είναι πιο δύσκολη από τη τοποθέτησή τους στο πλυντήριο, αλλά μειώνει τον κίνδυνο συρρίκνωσης και είναι μια καλή επιλογή για ευαίσθητα υλικά όπως το 100% βαμβάκι. Είναι καλύτερο να μην πλένετε στο χέρι πολύ βαριά υφάσματα απλά επειδή είναι δύσκολο να αφαιρέσετε όλο το νερό, παρατείνοντας το χρόνο στεγνώματος.

Καθαρισμός κουρτινών με ατμό

Η χρήση ενός καθαριστή ατμού καλής ποιότητας με ένα εξάρτημα ταπετσαρίας είναι μια από τις πιο βολικές μεθόδους καθαρισμού κουρτίνας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε από την κορυφή και εργάζεστε προς το κάτω μέρος της κουρτίνας. Εάν παρατηρήσετε ότι το ύφασμα είναι υγρό, κρατήστε τη συσκευή πιο μακριά από την κουρτίνα. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικό ατμού,διαβάστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν ξεκινήσετε και θυμηθείτε ότι ο ατμός μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι φοράτε κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό.

Μετά την καθαριότητα κουρτίνας, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώσει;

Μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε τις υγρές κουρτίνες στο στεγνωτήριο. Η κίνηση του κάδου στεγνώματος μπορεί να προκαλέσει επίμονες τσακίσεις που δεν θα μπορούν να αφαιρεθούν ακόμα και από ένα καλό σίδερο. Ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώνετε τις κουρτίνες είναι να τις κρεμάσετε έξω, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να αποφύγετε τη λεύκανση και τη φθορά στο χρώμα. Αφήνοντας τις κουρτίνες να στεγνώσουν φυσικά σε μια κρεμαστή θέση μειώνει τα τσακίσματα και ένα γρήγορο σίδερο όταν στεγνώσουν θα τις κάνει να μοιάζουν καινούργιες.

Πώς μπορώ να καθαρίσω τις κουρτίνες ευκολότερα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ανάγκη καθαρισμού οικιακών υλικών όπως κουρτίνες. Απλώς ακολουθώντας μερικούς κανόνες, μπορείτε απλά να δώσετε στις κουρτίνες σας μια σωστή πλύση κάθε φορά και όχι σε τακτική βάση. Προσπαθήστε να μειώσετε την απορρόφηση των μυρωδιών. Όταν μαγειρεύετε, κρατήστε την πόρτα της κουζίνας κλειστή και προσπαθήστε να περιορίσετε το κάπνισμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σκουπίστε τις κουρτίνες σας τακτικά με ένα μαλακό εξάρτημα βούρτσας για να αφαιρέσετε την καθημερινή σκόνη και τη βρωμιά και να αποφύγετε τη λείανση των λεκέδων μέσα στο υλικό. Εάν οι άσχημες μυρωδιές εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, αερίστε τις κουρτίνες σας συχνά. Βγάλτε τες από τη ράγα και τα κρεμάστε τες έξω για μερικές ώρες για να τις φρεσκάρετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις