Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατάργηση μάσκας Ελλάδα: Πότε θα τις ”πετάξουμε”
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάργηση μάσκας Ελλάδα: Πότε θα τις ”πετάξουμε”

Κατάργηση μάσκας Ελλάδα: Πότε θα τις πεταξουμε - Τι είπε ο Χρούσος (μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού)

Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος μίλησε για τα δύο εμβόλια, εκείνο της AstraZeneca και αυτό της Johnson & Johnson. «Όντως η τεχνολογία αυτών των δύο εμβολίων είναι παρόμοια και στο εξωτερικό έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο μίας δόσης J&J. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε και στην χώρα μας και είμαστε πάντα σε επιφυλακή», δηλώνει στο TyposThes ο κ. Χρούσος.

«Το ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό παρενεργειών θρόμβωσης από το Johnson & Johnson. Θα πρέπει να γίνουν περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί για να εμφανιστούν τόσο σοβαρά περιστατικά και προς το παρόν έχουν γίνει περίπου 200 χιλιάδες με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πάντως, υπάρχει πιθανότητα και για αυτό, είμαστε πάντα σε επιφυλακή αν χρειαστεί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στις οδηγίες και τις συστάσεις εμβολιασμών», συμπληρώνει.

“Θα πετάξουμε τις μάσκες θα γίνουμε όπως είμασταν πριν”

Όσο για το ότι τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από μέλη της επιστημονικής κοινότητας και ζητήματα γονιμότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένα εμβόλια, είπε πως «δεν υπάρχει καμία σχέση της γονιμότητας με κανένα από τα 4 εμβόλια, δεν έχει αποδειχτεί απολύτως τίποτα από καμία έρευνα». «Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμαστε πριν» Ερωτηθείς για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από τα εμβόλια mRna, ο καθηγητής σχολίασε ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια είναι επίσης πολύ σπάνια, με ποσοστό περίπου ένας στους 100 χιλιάδες και ότι είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή φεύγει από μόνη της.

Για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80%, με ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα». Όπως εξήγησε, σε αυτούς που έχουν ανοσία, περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από τον κορωνοϊό. « Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμαστε πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία». Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και τη δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις