Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

27

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι τρώμε μετά από μεθύσι: Αντιμετωπίστε το hangover άμεσα
PLUS

Τι τρώμε μετά από μεθύσι: Αντιμετωπίστε το hangover άμεσα

Τι τρώμε μετά από μεθύσι: Ποιες τροφές πρέπει και ποιες όχι να καταναλώνουμε

Καμιά φορά το παρακάνουμε με το ποτό και αρχίζει ένας κατήφορος που δεν έχει γυρισμό αναγκάζοντάς μας να μείνουμε ζαλισμένοι για αρκετές ώρες. Το μεθύσι είναι μια κατάσταση που συνήθως μας ταλαιπωρεί περισσότερο πριν και μετά τον ύπνο. Το γνωστό σε όλους μας «hangover» ορίζεται μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστα συμπτώματα (έντονο πονοκέφαλο, τρέμουλο, ναυτία, διάρροια και αίσθημα κούρασης, μειωμένη επαγγελματική και γνωστική απόδοση).

Αρκετοί το αμελούν αλλά η διατροφή μας την ημέρα μετά το μεθύσι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της όλης δυσφορικής κατάστασης. Για να ανακουφιστείτε από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα το συντομότερο δυνατόν είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε ποια τροφή θα βοηθήσει και ποια θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

 Νερό και ισοτονικά ποτά

Το αλκοόλ μεταξύ άλλων προκαλεί και έντονη διουρητική δράση. Μετά από υπερκατανάλωση είναι πολύ σημαντικό να πιούμε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να αποτραπεί η πιθανή αφυδάτωση. Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και έτσι συμβάλουν να αναπληρωθεί πιο γρήγορα η απώλεια ηλεκτρολυτών

Στεγνά τρόφιμα και όχι λιπαρά και τηγανιτά

Είναι πολύ πιθανόν την ημέρα μετά το μεθύσι να έχετε γαστρεντερικές διαταραχές. Ενδείκνυται να καταναλώσετε στεγνά τρόφιμα πχ κράκερ, φρυγανιές και τοστ, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.

Υδατάνθρακες

Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το ήπαρ σας πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και δυσκολεύεται να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες πχ. ψωμί, μακαρόνια, μέλι αντιμετωπίζεις την πιθανή ήπια υπογλυκαιμία που μπορεί να έχει προκληθεί.

Μπανάνα και μέλι

Τέλος, τρώγοντας μπανάνα και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αναπληρώνεις τις απώλειες μαγνησίου και άλλων ηλεκτρολυτών. Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι και στα φρούτα, βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις