Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία
ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Πέφτουν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Καλά νέα για τους ειδικούς η σταθερή αποκλιμάκωση που καταγράφεται στην Αττική όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου στο Λεκανοπέδιο σημειώθηκαν 365 νέα κρούσματα από τις συνολικά 781 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη οι νέες λοιμώξεις στην Αττική ανήλθαν σε 448 ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, πριν από μία εβδομάδα, σε 590.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική:42 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών:41 κρούσματα

Δυτική Αττική:15 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών:39 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών:128 κρούσματα

Νήσων:4 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών:50 κρούσματα

Πειραιώς:46 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 81 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 13
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 42
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 1
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 21
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 11
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 41
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 4
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 39
ΕΒΡΟΥ 3
ΕΥΒΟΙΑΣ 17
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 5
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 11
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 81
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 128
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 4
ΚΙΛΚΙΣ 7
ΚΟΖΑΝΗΣ 15
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 7
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 4
ΛΑΡΙΣΑΣ 33
ΛΕΣΒΟΥ 18
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 22
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5
ΜΥΚΟΝΟΥ 4
ΝΗΣΩΝ 4
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 50
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΑΡΟΥ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 46
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 10
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 5
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΡΟΔΟΥ 4
ΣΕΡΡΩΝ 4
ΣΥΡΟΥ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 9
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3
ΦΩΚΙΔΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 13
ΧΙΟΥ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 28

Κορονοϊός: Η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική

Η παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, εκτιμάται πως είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, δήλωσε Βρετανός διακεκριμένος επιδημιολόγος. Ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι εκτιμήσεις για το πλεονέκτημα μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μειώθηκε και “η καλύτερή μας εκτίμηση είναι ότι πιθανόν είναι 60% πιο μεταδοτική”.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρίτο κύμα λοιμώξεων ενδέχεται να ανταγωνιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του περασμένου χειμώνα στην Βρετανία – που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Alpha, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πως οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία θα μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού θανάτων επειδή χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από σοβαρές ασθένειες της παραλλαγής Delta.

“Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άλλο τρίτο κύμα τουλάχιστον συγκρίσιμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλειών”, είπε. “Νομίζω ότι ο αριθμός θανάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος, τα εμβόλια έχουν πολύ αποτελεσματική προστασία… όμως και πάλι ενδέχεται να είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα”.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) η παραλλαγή Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μόνο μία δόση αυτών, αν και η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Ο Φέργκιουσον ανέφερε ότι έως και το ένα τέταρτο του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μπορεί να προέρχεται από την ανοσοδιαφυγή της από τα εμβόλια, λέγοντας αυτό ότι είναι “μια συμβολή αλλά όχι μια συντριπτική συμβολή” για το πλεονέκτημά της.

Εμβολιασμοί: Ανοικτή η πλατφόρμα για τους 25-29 με τρία εμβόλια

Ανοικτή είναι η πλατφόρμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες 25-29 ετών. Μέχρι τώρα, οι ηλικίες αυτές είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορούν από σήμερα, μπαίνοντας στο emvolio.gov.gr να κλείσουν το ραντεβού τους σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο με ένα από τα εμβόλια των Pfizer, Johnson & Johnson και Moderna. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως άνοιξαν από την Τετάρτη 420.300 καινούργια ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna.

Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης, ότι στο τέλος του Ιουνίου “θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας, ο οποίος θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών”. Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις