Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να κάνω τα ασπράδια αυγών: Δείτε έξυπνες συνταγές και μυστικά
PLUS

Τι να κάνω τα ασπράδια αυγών: Δείτε έξυπνες συνταγές και μυστικά

Τι να κάνω τα ασπράδια αυγών: Δείτε τι να κάνετε για να μη τα πετάξετε

Τα αυγά, ως γνωστό, πρέπει να χωρίζονται σε ασπράδια και κρόκους για την παρασκευή πολλών γλυκών και κέικ, όπως η πάβλοβα, κυρίως σε συνταγές που απαιτούν τη δημιουργία μαρέγκας. Σε πολλές περιπτώσεις μας περισσεύουν ασπράδια αφού τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις παρασκευές τον έχει ο κρόκος. Τον κρόκο όμως ξέρουμε τι να τον κάνουμε. Τα σπράδια πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ανεξάρτητα απότον κρόκο; Πάμε να δούμε κάποιες ιδέες για να μην πετάξετε τα ασπράδα που περίσσεψαν. Είναι τόσο νόστιμες συνταγές που είναι πιθανό να γίνουν οι κρόκοι μετά το outsider! Πάμε να δούμε!

Η ομελέτα του αθλητή

Κι όμως! Υπάρχει και είναι και πολύ διαδεδομένο σε άλλες χώρες, οι άνθρωποι που ασκούνται σε εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση να έχουν στο διατροφικό τους πρόγραμμα ομελέτα μόνο από ασπράδια αυγού.  Αυτή η λύση είναι η ιδανική για μια πεντανόστιμη ομελέτα που είναι χορταστική, πλούσια σε ενέργεια αλλά και με πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι οι παραδοσιακές ομελέτες. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη βρώμη, για να γίνει πιο “ψωμένια” και αφράτη.

Μπεζέδες

Αυτά τα γλυκά ή σε τρελαίνουν ή τα απεχθάνεσαι! Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ανήκεις στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία, οι μπεζέδες είναι ίσως ο πιο ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις τα περισσευούμενα ασπράδια από τα αυγά. Αυτό, γιατί η συνταγή είναι και πανεύκολη και πολύ γρήγορη, αφού τα βασικά υλικά είναι ζάχαρη και ασπράδια!

Σοκολατένια αμυγδαλωτά

Θα χρειαστείτε:

-200 γρ. αλεσµένα αµύγδαλα (2 φλ.),
-250 γρ. ζάχαρη άχνη (2 φλ. κοσκινισµένη),
-2 ασπράδια µεγάλων αβγών.

Αµυγδαλωτά:

1 δόση µάρζιπαν,
100 γρ. (3/4 φλ.) χοντροκοµµένα φουντούκια ή αµύγδαλα ή κουκουνάρια (πινόλια) ή φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά) ή καρύδια.
300 γρ. µαύρη σοκολάτα (70% κακάο), ψιλοκοµµένη.

Μάρζιπαν: Αναµιγνύετε τα αλεσµένα αµύγδαλα µε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτετε τα ασπράδια και ζυµώνετε καλά το µίγµα.

Αµυγδαλωτά: Αδειάζετε τους χοντροκοµµένους (µε µαχαιράκι) ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και τους ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αµέσως τους αδειάζετε σε ένα µπολ, γιατί αν µείνουν στο τηγάνι, θα µαυρίσουν (αν θα βάλετε καρυδόψιχα, δεν πρέπει να την καβουρδίσετε). Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ρίχνετε στο µπολ το µάρζιπαν και ζυμώνετε το µίγµα για να βάλετε µέσα τους ξηρούς καρπούς. Ύστερα παίρνετε κοµµατάκια από το µίγµα, σε µέγεθος µεγάλου καρυδιού, και τα πλάθετε σε οβάλ ή στρογγυλά «κεφτεδάκια».Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα. Καρφώνετε τα αµυγδαλωτά µε πιρούνι και τα βουτάτε στη λιωµένη σοκολάτα. Μετά, απλώστε τα σε ένα  δίσκο ντυµένο µε αντικολλητική λαδόκολλα και τα αφήνετε µέχρι να πήξει η σοκολάτα.

Επούλωση πληγών

Σίγουρα ακούγεται πολύ περίεργο αλλά ισχύει. Σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές, οι Μεσαιωνικοί γιατροί αγαπούσαν ιδιαίτερα τις θεραπείες με τις βδέλλες, αν και τις περισσότερες φορές προκαλούσαν αιμορραγία και εξάντληση. Τα ασπράδια αυγού, το παλιό κρασί ήταν ιδανικά για την αντισηψία και την επούλωση των πληγών.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις