Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθάρισμα φούρνου με σόδα και αμμωνία: 2 οικολογικοί τρόποι που θα σου ”λύσουν” τα χέρια
PLUS

Καθάρισμα φούρνου με σόδα και αμμωνία: 2 οικολογικοί τρόποι που θα σου ”λύσουν” τα χέρια

Καθάρισμα φούρνου με σόδα και αμμωνία: 2 φυσικοί τρόποι για να κάνουν το φούρνο σας σαν καινούργιο

Οι συσκευές μας στην κουζίνα με το συνεχές μαγείρεμα, λερώνονται από λίπη και υπολείμματα τροφίμων και χρειάζονται ταχτικό καθάρισμα. Ο φούρνος ψησίματος είναι αυτός που λερώνεται εύκολα και καθαρίζεται δύσκολα!Ακόμα και αν μετά από κάθε χρήση καθαρίζετε με ένα πανάκι το εσωτερικό του φούρνου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σας ξεφύγει κάτι και κάποιοι λεκέδες να είναι επίμονοι και να μην καθαρίζουν εύκολα. Χρήση με τη χρήση αυτοί οι λεκέδες γίνονται πιο επίμονοι και δύσκολοι.  Για αυτό το λόγο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός από το γρήγορο καθάρισμα που ακολουθεί το μαγείρεμα, να κάνετε ένα πιο γενικό και εντατικό καθάρισμα.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα στο εμπόριο που μπορείτε να προμηθευτείτε, αλλά τι πιο υγιεινό για το σπίτι σας να χρησιμοποιήσετε φυσικά συστατικά που έχουν τα ίδια και μπορεί και καλύτερα αποτελέσματα!Το καθάρισμα του φούρνου είναι μία από τις πιο βαρετές δουλείες του σπιτιού που συνήθως αναβάλλουμε. Βαρετή γιατί δεν θεωρείται κι εύκολη. Ιδέες βρίσκουμε άπειρες σε σελίδες. Σήμερα θα σας περιγράψουμε δύο τρόπους με φυσικά υλικά που θα κάνουν το φούρνο σαν καινούργιο! Ο ένας είναι με αμμωνία και ο άλλος είναι με σόδα και ξύδι.

Καθαρισμός φούρνου με αμμωνία

Με τη μέθοδο αυτή μαλακώνουν τα λίπη και το καθάρισμα γίνεται παιχνιδάκι. Ωστόσο διαρκεί αρκετές ώρες αφού θα πρέπει να αφήσουμε την αμμωνία να δράσει όλο το βράδυ. Το αποτέλεσμα όμως σε συνδιασμό με την εύκολη αφαίρεση των ξεραμένων λιπών θα σας εκπλήξει. Πριν ξεκινήσουμε με το βήμα 2, κατεβάζουμε πρώτα το γενικό διακόπτη ρεύματος της ηλεκτρικής κουζίνας για λόγους ασφαλείας.

Θα χρειαστούμε: μικρή κατσαρόλα, πυρίμαχο σκεύος πυρέξ,αμμωνία, νερό,πλαστική λεκάνη, πανάκι βιτέξ.

Διαδικασία

Θερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 70 βαθμούς.Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα (όχι στον πάτο του φούρνου, καθώς θέλουμε να μαλακώσουμε τα καμμένα λίπη) μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό. Στην πάνω σχάρα τοποθετούμε ένα σκεύος τύπου πυρέξ, αφού έχουμε ρίξει μέσα μια κούπα αμμωνία. Κλείνουμε το φούρνο και την πόρτα αυτού και αφήνουμε τα σκεύη όλο το βράδυ.Αφαιρούμε τα σκεύη. Δεν πετάμε όμως την αμμωνία γιατί θα μας χρειαστεί. Στο πυρέξ με την αμμωνία, βάζουμε μια κούπα χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Στο διάλυμα αυτό βουτάμε ένα καθαρό σφουγγάρι και τρίβουμε απαλά τα τοιχώματα του φούρνου για να αφαιρέσουμε τα λίπη. Ξεπλένουμε τακτικά το σφουγγάρι σε μία μικρή λεκάνη. Περνάμε με υγρό και καθαρό πανάκι βιτέξ για να πάρουμε νερά και σαπουνάδες.

Σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα.Οι υδρατμοί του βραστού νερού θα βοηθήσουν στο να μαλακώσουν τα καμμένα λίπη. Η αμμωνία σε συνδιασμό με τους υδρατμούς που θα αναπτυχθούν από το ζεστό νερό, θα μαλακώσουν τα καμμένα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες από τα τοιχώματα και τον πάτο του φούρνου. Αυτό θα μας διευκολύνει αφάνταστα στο να τα αφαιρέσουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο και τρίψιμο. Ίσως η χρήση μιας μεταλλικής ξύστρας για φούρνους και κεραμικές εστίες να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, ωστόσο προσέχουμε ώστε να μην γρατζουνίσουμε το φούρνο μας.

Καθαρισμός φούρνου με σόδα και ξύδι

Πάμε να δούμε έναν ακόμα φυσικό τρόπο καθαρισμού φούρνου, αυτή τη φορά με υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας. Τη μαγειρική σόδα και το ξύδι, δύο υλικά που όταν ενωθούν δίνουν μία πανίσχυρη σύνθεση που καθαρίζει αποτελεσματικά τους δύσκολους λεκέδες, τα καμμένα λίπη κι όχι μόνο.

Καθαρισμός τζαμιού φούρνου: Θα χρειαστούμε,μαγειρική σόδα, κουτάλι, σφουγγάρι κουζίνας, νερό, ξύστρα καθαρίσματος φούρνου, λευκό ξύδι, πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέυ
Προσοχή: Κατεβάζουμε πρώτα το γενικό διακόπτη ρεύματος της ηλεκτρικής κουζίνας για λόγους ασφαλείας.

Διαδικασία

Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Βρέχουμε ελαφρά ένα σφουγγάρι κουζίνας με χλυαρό νερό. Περνάμε τις επιφάνειες του φούρνου εσωτερικά με το βρεγμένο σφουγγάρι. Πασπαλίζουμε με ένα κουτάλι ή ένα ψιλό σουρωτήρι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Για να καλύψουμε και τις κάθετες επιφάνειες αλλά και την οροφή του φούρνου, βάζουμε ποσότητα σόδας στο χέρι μας και φυσάμε ελαφρά τη σόδα για να επικολλήσει στις βρεγμένες επιφάνειες. Γεμίζουμε το πλαστικό μπουκάλι με την αντλία σπρέυ με λευκό ξύδι. Ψεκάζουμε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προσέχουμε μην ψεκάσουμε στις τρύπες εξαερισμού όπου από πίσω βρίσκονται καλώδια λειτουργίας του φούρνου. Το μείγμα αρχίζει και αφρίζει αμέσως, οπότε και κάνει δράση. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά. Ξύνουμε τους λεκέδες ελαφρά με την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες. Δε χρειάζεται πίεση στην ξύστρα για να μη χαράξουμε τις επιφάνειες του φούρνου.Σκουπιζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι ή βρεγμένο πανάκι βιτέξ.Αφήνουμε το φούρνο να στεγνώσει φυσικά με ανοιχτή πόρτα. Μην ανοίξετε το φούρνο για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Πρέπει να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις