Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβολιασμός εφήβων: Το αίτημα της Moderna στην Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός εφήβων: Το αίτημα της Moderna στην Ευρώπη

Εμβολιασμός εφήβων: Το αίτημα που κατέθεσε η Moderna στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αμερικανική Moderna Inc έκανε γνωστό, το αίτημα που υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την χρήση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε εφήβους. Αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε στον Καναδά και πρόκειται να υποβληθεί στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κλινική δοκιμή σε 3.700 άτομα 12-17 ετών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιο mRNA προλαμβάνει το 100% των κρουσμάτων μέτριας ως σοβαρής λοίμωξης. Μέχρι σήμερα το μόνο άλλο εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην ΕΕ για εφήβους είναι το αντίστοιχο εμβόλιο mRNA της Pfizer. Η απόφαση για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα κάτω των 18 ετών λαμβάνεται από τις χώρες-μέλη.

Ποιες χώρες είπαν το “ναι” στον εμβολιασμό των εφήβων

Η Γαλλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη την απόφαση τους να χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε έφηβους από 12 ετών και άνω, μετά το παράδειγμα άλλων χωρών που προηγήθηκαν. Σημειώνεται, ότι πριν μερικές μέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 12 ετών και άνω, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12 – 15 ετών στην Ε.Ε. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε ΗΠΑ και Καναδά.

Χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιταλία: Στις 31 Μαΐου ενέκρινε την επέκταση της χρήσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Γερμανία: Από τις 7 Ιουνίου θα δοθεί ηυ δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιάζονται.

Πολωνία: Την ίδια μέρα θα δώσει τη δυνατότητα του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Λιθουανία: Τον Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών.

Εσθονία: Έως το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων, όπως ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ERR, επικαλούμενος τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για τον COVID-19.

Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παιδιά από 12 ετών μπορούν να κάνουν εμβόλια από την 1η Ιουνίου.

Αυστρία: Η χώρα σκοπεύει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών έως το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vindobona.

Ουγγαρία: Άρχισε τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 16-18 ετών στα μέσα του περασμένου Μαΐου, σύμφνω με το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις