Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελληνίδα συγγραφέας – Τουρκία: Η απαγόρευση εισόδου και οι άθλιες συνθήκες κράτησης
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνίδα συγγραφέας – Τουρκία: Η απαγόρευση εισόδου και οι άθλιες συνθήκες κράτησης

Ελληνίδα συγγραφέας - Τουρκία: Συγκλονίζει η περιπέτεια της συγγραφέως με το γιο της

Πολύ δυσάρεστη περιπέτεια, περίμενε την συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη, ειδική στον ποντιακό πολιτισμό, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, όταν επιχείρησε να επισκεφθεί την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Παρά το γεγονός, ότι επισκέπτεται τακτικά τη γειτονική χώρα, στο τελευταίο της ταξίδι, η ίδια και ο γιός της, βρέθηκαν σύμφωνα με το in.gr αντιμέτωποι με κακομεταχείριση και τέθηκαν υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες. Η κ. Ευσταθιάδου περιγράφει: «Την περασμένη Παρασκευή, που μετέβην αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με το γιο μου για να προμηθευτώ βιβλία Τούρκων συγγραφέων, με την άφιξή μου έμαθα ότι έχω πλέον απαγόρευση εισόδου στη χώρα (τελευταία φορά πήγα στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020, άρα, απόφαση εν μέσω πανδημίας!) και ήμασταν δυο μέρες υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen. Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήσεις, ανακρίσεις ειρωνικές δίχως τέλος. Κατάσχεση προσωπικών ειδών και τηλεφώνου.

Σε κρατητήρια χωρίς παράθυρα, χωρίς «προαυλισμό», μέσα σε τριπλές κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας. Ο κάθε κρατούμενος είχε δικαίωμα να παραγγείλει τσιγάρα από τους υπαλλήλους κι εμείς δεν μπορούσαμε επί πληρωμή να πάρουμε ένα γάλα, ένα κουλούρι. Αντέδρασα σθεναρά όταν ήθελαν να πάρουν από δίπλα μου το παιδί και να το βάλουν σε κρατητήρια ανδρών. Τα κατάφερα, παρέμεινε μαζί μου. Ευτυχώς το παλικάρι μου είναι δυνατό και αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα την κατάσταση, καταγράφοντας και τη «λαογραφία των φυλακών».

«Διαχωρίζω αυτές τις πρακτικές από τον τουρκικό λαό»

Η συγγραφέας σημειώνει ότι θα κάνει ένσταση για το θέμα στην Τουρκική Πρεσβεία, ζητώντας παράλληλα να μάθει τον λόγο που συνέβησαν όλα αυτά. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί «η περίπτωσή μου να γίνει αιτία να χαλάσει η γέφυρα που τόσα χρόνια χτίζουμε με φίλους μας εκεί, ούτε στην παρούσα ανάρτηση να υπάρχουν ανάρμοστα σχόλια. Διαχωρίζω εντελώς τις πρακτικές ορισμένων ανθρώπων, από το λαό. Κι αν έλαχε να είμαι εγώ η «θυσία» για να χτιστεί «τη Τρίχας το γεφύριν», ας είμαι! Το δέχομαι με χαρά! Αρκεί να χτιστεί και να είναι γερό!»

Η ανάρτηση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις