Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Συνεισφορά στο εθνικό κέντρο
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΓΓΛΙΚΑ

Απόδημος ελληνισμός: Συνεισφορά στο εθνικό κέντρο

Απόδημος ελληνισμός: Από την ίδρυσή της το 2014 η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας έχει προσφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία στο Άργος, στον Γαλατά, στα Ιωάννινα, στην Καστοριά και στα Κύθηρα, πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, υποστήριξη σε εκατοντάδες άστεγους της Αττικής, τόνους τροφίμων σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, έχουν εξασφαλίσει τα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της το 2014 η οργάνωση έχει προσφέρει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας και μόνο μέσα στον Απρίλιο σχεδόν 50.000 δολάρια δόθηκαν για την υποστήριξη των οργανώσεων Μαζί για το Παιδί, Wise Greece και Δεσμός – τη δεκάδα των οργανώσεων που υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας συμπληρώνουν οι Axion Hellas, Μπορούμε, Γιατροί του Κόσμου, Emfasis Foundation, Παιδικά Χωριά SOS, Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Tipping Point.

«Το όραμά μας είναι μια δυνατή και βιώσιμη Ελλάδα», σημειώνει με θέρμη η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Zamagias-Hill, γεννημένη στο Σίδνεϊ από Έλληνες μετανάστες γονείς από την Κω, την οποία επισκέπτεται συχνά. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ιδρύθηκε στο τέλος του 2014, έπειτα από πρόσκληση του Andrew Liveris, συνιδρυτή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας που ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα στις ΗΠΑ, ως ένα παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης της Ελλάδας μέσω φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών. Από τότε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας δραστηριοποιείται ως μια εθνική οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν εξέχοντα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας (δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, γιατροί, τραπεζίτες) από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, το Ντάργουιν και το Περθ. «Νιώθω πολύ υπερήφανος γιατί, όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στο Σίδνεϊ και απευθυνθήκαμε στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πάθος μας για την Ελλάδα, η ανταπόκριση υπήρξε εκπληκτική», θυμάται ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Nicholas Pappas, δικηγόρος και πρόεδρος της Bank of Sydney.

Ενδυνάμωση δεσμών

Ο πατέρας του, λέει, έφυγε από το Καστελόριζο το 1943, «καθώς έπεφταν οι βόμβες του Άξονα» και η οικογένειά του υπήρξε πάντα ενεργή στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, «παράδοση την οποία είμαι περήφανος που συνεχίζω», τονίζει. «Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά παράλληλα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε εμάς και στην ελληνική διασπορά ανά τον κόσμο». «Η Ελλάδα θα έχει για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό των Ελληνοαυστραλών και έχουμε δει από πρώτο χέρι την επιθυμία τους να προσφέρουν στη χώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει η κ. Zamagias-Hill, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες ενεργά για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Τα μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας εργάζονται στις τοπικές τους κοινότητες, για να ενημερώσουν και να συγκεντρώσουν υποστήριξη και πόρους για τις δράσεις της στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης και των κοινωνικών υπηρεσιών, για τις οποίες έχουν κινητοποιηθεί με επιτυχία απόδημοι Έλληνες και φιλέλληνες.

Οι πόροι

Η συγκέντρωση πόρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων της οργάνωσης επιτυγχάνεται μέσω ετήσιων γκαλά που διοργανώνονται σε πόλεις της Αυστραλίας, στα οποία συχνά δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι των ωφελούμενων οργανισμών από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν τις ιστορίες και το όραμά τους με τις φίλους και υποστηρικτές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, πολλά από τα γκαλά δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθούν, προγραμματίζεται ωστόσο να διοργανωθούν κάποια τους τελευταίους μήνες του 2021. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή μεμονωμένων ατόμων και εταιρειών που προχωρούν σε δωρεές, αλλά και μεγάλων χορηγών όπως οι Con και Rita Berbatis από το Περθ που πραγματοποίησαν δωρεά 500.000 δολαρίων Αυστραλίας κάνοντας δυνατή την υλοποίηση ενός ετήσιου προγράμματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο μια διαδικτυακή έκκληση συγκέντρωσης πόρων έδωσε τη δυνατότητα να προσφερθούν είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης σε οικογένειες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Χίος, Καλαμάτα, Καβάλα, Λαμία, Μεσολόγγι, Θεσσαλονίκη, Βόλος). Η οργάνωση δίνει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης τοπικών δράσεων στους Ελληνοαυστραλούς που επιθυμούν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένες περιοχές, που μπορεί να είναι ο τόπος καταγωγής τους ή ο αγαπημένος τους ελληνικός προορισμός. Σημαντικό είναι τέλος και το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης που υλοποιείται από το 2015, στο πλαίσιο του οποίου είκοσι έξι νέοι Έλληνες απόφοιτοι έχουν ταξιδέψει στην Αυστραλία για να εργαστούν σε εταιρείες αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της εξειδίκευσής τους. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των οργανισμών τους οποίους υποστηρίζει η Πρωτοβουλία, αυτή γίνεται με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από ένα εκτεταμένο δίκτυο φίλων και συνεργατών που διαθέτει στην Ελλάδα, οι οποίοι βοηθούν στην ανεύρεση οργανώσεων που πληρούν τα κριτήρια της προσφοράς, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας που θέτει η Πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια, συμφωνούνται οι στόχοι και τα βήματα για κάθε πρότζεκτ, ενώ, σε ετήσια βάση, γίνεται έλεγχος σχετικά με το αν τηρούνται οι όροι της συνεργασίας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας, Nicholas Pappas, ζει στην Αθήνα το λιγότερο έξι μήνες τον χρόνο, ενώ πολλοί από τους διευθυντές της οργάνωσης ταξιδεύουν στην Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, οπότε έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των ωφελούμενων οργανισμών, αλλά και να συμμετάσχουν εθελοντικά στις δράσεις τους – πολλοί έχουν πάρει μέρος στις δράσεις του «Μπορούμε» και της κινητής μονάδας της Emfasis. «Όσο η Ελλάδα και οι πολίτες της το χρειάζονται η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας θα είναι στο πλευρό τους», σημειώνει η κ. Zamagias-Hill. «Καθώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παλεύει με τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που έφερε η πανδημία, είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση μοιράζεται το όραμά μας για μια Ελλάδα που βρίσκεται στην πρωτοπορία στους τομείς της ψηφιοποίησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας θα εστιάσει τις προσπάθειές της με στόχο να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο στην ελληνική διασπορά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, να συμβάλει στην αναστροφή του brain drain και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που μας έχει προσφέρει τόσο πολλά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις