Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου Θράκη: Πρόκληση με το “καλημέρα” – Ψυχραιμία στην Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου Θράκη: Πρόκληση με το “καλημέρα” – Ψυχραιμία στην Αθήνα

Τσαβούσογλου Θράκη: Τι κι αν είχε μιλήσει για «θετική ατζέντα» προτού αναχωρήσει από την Τουρκία

Πρόκληση με το «καλημέρα» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Κυριακής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αμέσως μετά την προσγείωση «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ στην Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις». Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Ελλάδα σημείωσε πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Ελληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο». Όπως δε σημείωσε ο Τσαβούσογλου, έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα σε μέλη της μειονότητας και η επίσκεψη του στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ (17.00). Ωστόσο όπως είναι ήδη γνωστό δεν θα ταξιδέψει σε Ξάνθη και Πομακοχώρια καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να μετατρέψει την επίσκεψή του σε επικοινωνιακή φιέστα, με την Αθήνα να παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο διπλωματικό μπρα ντε φερ.Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Τσαβούσογλου στο Βήμα: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας

Ο Τσαβούσογλου δεν έκρυψε τις προκλητικές του διαθέσεις και με συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” κατηγόρησε την χώρα μας για μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. “Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων”. Παράλληλα υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στην χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μιλιά. “Θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση”.

Θετικός ο Τσαβούσογλου για την Χάγη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε με την συνέντευξή του να ρίξει “λάδι στην φωτιά”, παραμονή των συναντήσεων που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια αλλά πρόσθεσε και χειρονομίες καλής θέλησης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως οι έρευνες του “Oruc Reis” έγιναν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ του Καστελόριζου. “Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας”.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών να επιλυθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. “Η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις”.

Μήνυμα Τσαβούσογλου από Ερντογάν σε Μητσοτάκη | 29/05/2021

Ηρεμία στην Αθήνα

Στην Βασιλίσσης Σοφίας δεν ανησυχούν για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επικεντρώνονται στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα ακολουθώντας την πάγια τακτική της απέναντι στην Άγκυρα, δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι των εντυπώσεων που επιχειρεί η γειτονική χώρα με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη. Άλλωστε εκείνο που θα μετρήσει είναι τα όσα θα ειπωθούν τόσο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ομολόγων αλλά και στις κοινές δηλώσεις που θα γίνουν αμέσως μετά. “Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική για να το πω διαφορετικά μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα Ευρωπαϊκά βήματα” τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα συποθέτουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να πάρει ρεβάνς για την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου και τις ξεκάθαρες απαντήσεις που πήρε από τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζονται στο υπουργείο Εξωτερικών για όλα τα ενδεχόμενα.

Μισέλ: Δεν είμαστε αφελείς

Με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί την Τουρκία πως “η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της” και τονίζει πως είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για τις προθέσεις της Άγκυρας. “Είμαστε έτοιμοι για μια πιο θετική ατζέντα, αλλά η διάθεσή μας αυτή είναι υπό αίρεση, είναι αναλογική και αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί μόνο αν υπάρξει πρόοδος σε διαφορετικά πεδία – και ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν είμαστε αφελείς”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις