Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ Γάζα πόλεμος: Έρευνα από τον ΟΗΕ για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ Γάζα πόλεμος: Έρευνα από τον ΟΗΕ για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ισραήλ Γάζα πόλεμος: Διεθνής έρευνα για παραβιάσεις

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε σήμερα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της 11ήμερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα. Η έρευνα θα εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και για τις “βαθύτερες αιτίες” των εντάσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. «Το σχέδιο ψηφίσματος … επομένως εγκρίνεται», δήλωσε ο Ναζχάτ Σαμιμ Χαν, πρεσβευτής των Φίτζι, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του φόρουμ της Γενεύης, έπειτα από μια ολοήμερη έκτακτη συνεδρίαση.

Εγκλήματα πολέμου

Το πρόσφατο μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ στην Γάζα ενδέχεται να συνιστά εγκλήματα πολέμου, προειδοποίησε την Πέμπτη η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ.Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι οι επιθέσεις σε σειρά κτιρίων έγιναν επειδή αυτά χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι αυτά τα κτίρια αξιοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες ή είχαν στρατιωτική χρήση, δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επ’ αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά.  Μιλώντας σε ειδική σύνοδο για τις εχθροπραξίες των 11 ημερών κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 253 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι, η Μιτσέλ Μπατσελέ εξήγησε πως οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, εάν θεωρηθεί ότι ήταν αδιάκριτος και δυσανάλογος ο αντίκτυπός τους σε βάρος των πολιτών. Αναγνώρισε ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών από το 2014» που προκάλεσε καταστροφή και θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, πριν την κατάπαυση του πυρός την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις