Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παρακολουθούν το κινητό μου: Ποια είναι τα σημάδια ότι πέσατε «θύμα» διαδικτυακής απάτης
PLUS

Παρακολουθούν το κινητό μου: Ποια είναι τα σημάδια ότι πέσατε «θύμα» διαδικτυακής απάτης

Παρακολουθούν το κινητό μου: Μην αγνοήσετε τα παρακάτω σημάδια

Με τις νέες τεχνολογίες και την ολοένα και περισσότερη χρήση του διαδικτύου, αυξάνεται συνεχώς ο φόβος μην μας εξαπατήσουν. Με το κινητό να έχει γίνει η επέκταση του χεριού μας, νιώθουμε την προσωπική μας ζωή να είναι πιο εκτεθειμένη από ποτέ. Πώς μπορείτε να καταλάβετε, όμως, αν κάποιος έχει εισβάλλει στα προσωπικά σας δεδομένα μέσω του κινητού σας. Η διαδικτυακή εξαπάτηση είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο, με τους απατεώνες να αποσπούν κάποιο χρηματικό ποσό. Υπάρχουν κάποια «συμπτώματα» που αν τα παρατηρήσετε στο smartphone μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε πέσει θύμα παρακολούθησής του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να το ελέγξει κάποιος ειδικός.

Το «Ψάρεμα» , ή αλλιώς fishing, είναι η τακτική εκείνη όπου κάποιος υποδύεται μια αξιόπιστη πηγή και μας ζητά προσωπικά δεδομένα (π.χ. τράπεζα). Αν παρατηρήσουμε ύποπτα e-mail (με τυπογραφικά λάθη ή περίεργη στίξη) το σβήνουμε αμέσως. Ακόμα και τα ανοιχτά δίκτυα Wi Fi μπορεί να συμβάλουν στην προσπάθεια των απατεώνων. Αποτελούν πραγματικό «πονοκέφαλο» καθώς είναι σχετικά εύκολο να χακαριστούν και αν συνδεθούμε με αυτά. Το κινητό μας μεταδίδει τα πάντα σε αυτόν που τα έχει χακάρει.

Κινητό

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Ύποπτες εφαρμογές: αν ένα app αρχίσει να σας ζητά πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία (κάμερα, επαφές, φωτογραφίες, αρχεία, κλπ) τότε το πιο πιθανό είναι ότι… δεν έχει καλό σκοπό.
  • Παράξενα τηλεφωνήματα: αν αρχίσετε να δέχεστε τηλεφωνήματα από αγνώστους αριθμούς και όταν τα απαντάτε δεν μιλά κανείς, τότε καλό είναι να αρχίσετε να υποψιάζεστε. Το ίδιο κι αν εκεί που μιλάτε, η γραμμή πέφτει συχνά και χωρίς λόγο.
  • Απρόβλεπτες συμπεριφορές: αν το κινητό σας αρχίζει να παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές, π.χ. να κλείνει μόνο του, να κάνει ξαφνικά reboots ή να κάνει περίεργους θορύβους όταν μιλάτε, τότε μάλλον σας παρακολουθούν.
Κινητό χέρι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις