Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γενοκτονία Ποντίων 2021: Ο φωτισμός στη βουλή και τα μηνύματα των πολιτικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενοκτονία Ποντίων 2021: Ο φωτισμός στη βουλή και τα μηνύματα των πολιτικών

Γενοκτονία Ποντίων 2021: Ο ειδικός φωτισμός στη βουλή και τα μηνύματα των πολιτικών

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας μάλιστα την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο αι το μήνυμα που φέρει.  Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος στις 24 Φεβρουαρίου 1994 και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, όπως και τη συμμετοχή τους σε όλους τους εθνικούς αγώνες», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Μήνυμα μέσα από τα social media έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 102 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Αποτίουμε φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό που βίωσε Γενοκτονία και ξεριζωμό από προαιώνιες πατρίδες, το 1919. Τουλάχιστον 353.000 αθώοι έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν Έλληνες και Ορθόδοξοι. Όσοι γλύτωσαν πήραν την ψυχή, τις πληγές και τον πόνο τους αναζητώντας δυναμικά και αδιαπραγμάτευτα δικαίωση. Από τον πόνο του “λύομαι κι αροθυμώ”, υπάρχει πάντα η ελπίδα της λύτρωσης, του “ανθεί και φέρει κι άλλο”.

Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους Ποντίους», έγραψε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του Πόντου που “χάθηκαν” αλλά δεν ξεχάστηκαν! Ένα ακόμη ειδεχθές έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας».

Η Βουλή τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις