Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κορονοϊός Ελλάδα: Αύξηση του ιικου φορτίου στα λύματα - Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στα κυβερνητικά στελέχη και τους λοιμωξιολόγους ο διάχυτος εφησυχασμός στο κοινωνικό σύνολο ότι έχουμε επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα και δεν χρειάζεται να τηρούνται οι όποιοι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό. Και ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς για το χτίσιμο του λεγόμενου τείχους ανοσίας, χθες τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν σε αριθμό τα 2.800, ενώ και το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και τονίζοντας ότι «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα». Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες , ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. Οι αναφορά στην εστίαση δεν ήταν τυχαία, καθώς εκεί διαπιστώθηκαν και οι περισσότερες παραβάσεις το περασμένο Σαββατοκύριακό.

Από την άλλη μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, να πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ

Την ίδια ώρα, υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ προβλέπει διαταγή που εξέδωσε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η διαταγή εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του Αρχηγού του Σώματος Στέφανου Κολοκούρη, που τυγχάνει και πρώην επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό». Με το ίδιο έγγραφο καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.

Καλούνται δε οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ, να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο, ποια στελέχη τους έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, ποια στελέχη έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποια στελέχη δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

 

Αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ

Στο μεταξύ αργά αλλά σταθερά αποκλιμακώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.

 

Εξετάζονται μέτρα μόνο σε τοπικό επίπεδο πια

Όσον αφορά στη συζήτηση που γίνεται για επαναφορά των lockdown σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του ιικού φορτίου, οι πληροφορίες θέλουν τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου και μάλιστα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «εκεί θα μείνουν». Έτσι, αν και ακόμα είναι πρόωρη η όποια πρόβλεψη προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κάλυμνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις