Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εγκλήματα: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκλήματα: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ

Εγκλήματα: Στόχος η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και η αποκατάσταση του κύρους της ΕΛΑΣ.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απαξιωμένο. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και στην Βουλή τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει μια προς μια τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφάλεια του πολίτη αποδίδει τα μέγιστα. Ωστόσο δύο χρόνια μετά την έναρξη της νέας διακυβέρνησης μια σειρά άγριων έγκλημάτων επαναφέρουν τα ζητήματα της ασφάλειας στην επιφάνεια της επικαιρότητας.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά με θύμα μια εικοσάχρονη κοπέλα, που στραγγαλίστηκε από τους δράστες, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του και οι δολοφονίες δύο επιχειρηματιών σε Ζάκυνθο και Μεταμόρφωση αποτελούν πηγές δυσπιστίας των πολιτών ως προς την ταχύτητα δράσης των διωκτικών αρχών. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, αν λάβουμε υπόψιν μας τις δηλώσεις αρκετών συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ, που αναφέρουν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα αυξήσει την εγκληματικότητα, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη τους μήνες που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα. Με δεδομένο ότι η λεία των ληστών σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι εγκληματίες θα θελήσουν να «ανακτήσουν» το χαμένο έδαφος όλων αυτών των μηνών.

Κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων

Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συσκέψεις των ανώτατων κλιμακίων της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν ήδη καταρτιστεί τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης της εγκληματικότητας. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν αύξηση των περιπολιών σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας και ενίσχυση των βαρδιών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η χρονική συγκυρία μάλιστα ευνοεί τα σχέδια της ΕΛΑΣ, καθώς οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι και με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας μειώνονται, αφού τα περιοριστικά μέτρα έχουν καταργηθεί. Την ίδια ώρα στην πολιτική διάσταση του θέματος η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αρχίσει να φθίνει το ανεπτυγμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που είχε χτιστεί με αρκετό κόπο τους προηγούμενους μήνες.

Εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας

Βασική προυπόθεση, ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να συλληφθούν άμεσα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των πρόσφατων εγκλημάτων και των δολοφονιών, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Ο πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι η σύλληψη όσο το δυνατόν ταχύτερα των εγκληματιών θα επαναφέρει εν μέρει την ηρεμία αφενός στους πολίτες, αφετέρου στους κόλπους της ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην γίνει καμμία «πολιτική παρέμβαση» στο θέμα, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Αστυνομία και τους αξιωματικούς που έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Για τις υποθέσεις αυτές μάλιστα τηρείται και απόλυτη μυστικότητα, δεν γίνονται διαρροές και αναφορές στην πορεία των ερευνών, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η αστυνομία είναι πολύ κοντά στην σύλληψη των δραστών.

 

Ο χρόνος πιέζει…

Η κυβέρνηση έχει θέσει αυτές τις συλλήψεις ως προτεραιότητα γιατί εκτός των άλλων δεν επιθυμεί να παρουσιάζεται μια εικόνα δήθεν επιτυχούς λειτουργίας της αστυνόμευσης, που εξαντλείται όμως μόνο στον περιορισμό των διαδηλώσεων και των πορειών που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στην Alpha freepress ότι «το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχουν πληγεί τον τελευταίο μήνα. Δεν έχουμε παρά λίγο χρόνο ώστε να τα αποκαταστήσουμε και τα δύο και αυτό θα κάνουμε». Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες χωρίς εξέλιξη και χωρίς σύλληψη σε καμία από αυτές τις υποθέσεις και αυτό προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν θέλει να έχει ένα τέτοιο «αγκάθι» στην δημόσια συζήτηση εν όψει της πλήρους επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις