Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Ισραήλ: Εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο – Δηλώσεις Μπάιντεν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Ενισχύονται οι διεθνείς φωνές που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κλιμακώνεται, ενώ στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η Χεζμπολάχ. Ειδικότερα, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα, σε πείσμα των ΗΠΑ, πιέζουν για την κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την έκδοση μιας κοινής δήλωσης. Μια νέα, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του τελευταία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με αντικείμενο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ελπίδες για θεαματικά αποτελέσματα.

Από την άλλη φαίνεται πως στο κάδρο της σύγκρουσης εισέρχεται και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που εδρεύει στον Λίβανο, καθώς χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πως έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε με βομβαρδισμούς του πυροβολικού προς τον Λίβανο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν φυσικά και σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας με βομβαρισμούς και ρουκέτες.

https://twitter.com/i/status/1394327210203435011

Η… χαλαρή πίεση Μπάιντεν

Για τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι περιττό να γραφτούν πράγματα. Είναι δεδομένη, σταθερή και διαρκής. Στο πλαίσιο, ωστόσο, της πολιτικής ορθότητας και μιλώντας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την… υποστήριξή του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ αρκετές φωνές στις τάξεις των Δημοκρατικών έχουν υψωθεί και καλούν τον κ. Μπάιντεν να πιέσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε παράλληλα την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν χθες. για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον τερματισμό της βίας.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. Μετά από πάνω από μία εβδομάδα βίαιων συγκρούσεων, ο Μάιλι σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι ενέργειες αυτοάμυνας, αλλά τόνισε επίσης ότι τα επίπεδα βίας είναι τέτοια που «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν οι μάχες».

https://twitter.com/i/status/1394331065586786308

Και ο… κουμπάρος

Βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν όλες αυτές οι εξελίξεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, επιτιθέμενος με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Τζο Μπάιντεν και αντεκδικούμενος για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε πως «σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ. Κύριε Μπάιντεν, πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη «Γενοκτονία». Τώρα, δυστυχώς, γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου σε αυτό το ατύχημα, στην επίθεση κατά της Γάζας, που έκανε μάρτυρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και στο Ισραήλ. «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις