Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση lockdown – Ανησυχία για πισωγυρίσματα: Στο μικροσκόπιο των αρχών το κέντρο της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown – Ανησυχία για πισωγυρίσματα: Στο μικροσκόπιο των αρχών το κέντρο της Αθήνας

Άρση lockdown - ανησυχία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αποφυγή συνωστισμών - Στο μικροσκόπιο το κέντρο της Αθήνας

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για τυχόν πισωγύρισμα με αφορμή τα φαινόμενα «χαλάρωσης» που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.  Ήδη τα μηνύματα του Μαξίμου, με βασικότερο αυτό του πρωθυπουργού – αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα – αποτυπώνουν τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ελλιπής, σε πολλές περιπτώσεις, τήρηση των μέτρων. Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) που βεβαιώθηκαν 781 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 συλλήψεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση σε επιχειρησιακό σχέδιο έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η μη χρήση μάσκας από αρκετούς πολίτες, ενώ στο «ραντάρ» των αρχών βρίσκονται ακόμη περιστατικά επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και των εσωτερικών χώρων, αλλά και περιστατικά μη τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εντατικούς ελέγχους της αστυνομίας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες έως την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και διακριτικές παρεμβάσεις για περιστατικά μη χρήσης μάσκας.

«Κόκκινη γραμμή» οι δρόμοι της Αθήνας

Παράλληλα, για την καλύτερη επιτήρηση της κατάστασης, θα εκδίδεται σε καθημερινή βάση δελτίο για τους απολογισμούς των ελέγχων, με στοιχεία για παραβάσεις και πρόστιμα. Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», άλλωστε, η κυβέρνηση θα εξετάσει το επόμενο διάστημα και την ενεργοποίηση του πλάνου για τοπικά lockdowns, εφόσον τα μέτρα δεν τηρηθούν και οδηγηθούμε σε εξάρσεις της πανδημίας.  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής την Τρίτη, η κίνηση και το προ καραντίνας μποτιλιάρισμα επανήλθαν στους δρόμους της Αθήνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.  Ειδικά τις πρωινές ώρες αιχμής, σε κεντρικές λεωφόρους επικρατεί χάος με τις οδικές αρτηρίες να «κοκκινίζουν» στους χάρτες.

Τα στοιχεία είναι συγκριτικά με την περίοδο του 2020 και του 2019 και αφορούν 20 κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Κατά μέσο όρο η κυκλοφορία τις ώρες αιχμής (7:00 – 10:00) παρουσιάζεται αυξημένη κατά 5.2% σε σχέση με πέρσι και κατά 5.9% σε σχέση με το 2019. Η αύξηση της κυκλοφορίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως την κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, ξεπερνά και το 50% , με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στο ρεύμα της Λ. Κηφισίας προς το κέντρο της Αθήνας (54%).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις