Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ταξίδι με πλοίο – έγγραφο: Τι πρέπει να έχετε μαζί σας
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι με πλοίο – έγγραφο: Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Ταξίδι με πλοίο - έγγραφο: Ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής δημοσιοποίησε το αναθεωρημένο έγγραφο με το οποίο μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με πλοίο στα νησιά. Θα είναι απαραίτητο και έχει την επωνυμία «Δήλωση Υγείας Επιβατών». Εκτός από το συγκεκριμένο έγγραφο, υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορονοϊού είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε βεβαίωση νόσησης από κορονοϊό. Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την επιβίβαση/αποβίβαση, καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, είναι υποχρεωτική.

Στο έγγραφο εκτός από ορισμένα προσωπικά του στοιχεία, ο ταξιδιώτης συμπληρώνει στο έγγραφο – ερωτηματολόγιο, τυχόν επαφή με κρούσμα κορονοϊού και περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερωτήσεις για τα τεστ, καθώς και τα εμβόλια. Μπορείτε να το εκτυπώσετε στον σύνδεσμο εδώ.

Έξοδος Αθηναίων: Στο 85% η αύξηση πληρότητας των πλοίων

Από νωρίς  στα λιμάνια και σε κεντρικούς οδικούς άξονες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τους πολίτες να φεύγουν για νησιά και εξοχικά το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο μετά την άρση μέτρων. Σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της ακτοπλοϊας, αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Χθες 14 Μαΐου η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα).

Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:
πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών

βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις