Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθραία τσιγάρα: Σύλληψη εννέα ατόμων
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία τσιγάρα: Σύλληψη εννέα ατόμων

Λαθραία τσιγάρα: Εκτεταμένο δίκτυο προμήθειας, αποθήκευσης και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων αποκαλύψθηκε στην Πάτρα.

Εκτεταμένο δίκτυο προμήθειας, αποθήκευσης και διακίνησης σε καταστήματα και λαϊκές αγορές χιλιάδων πακέτων λαθραίων τσιγάρων, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια στην Πάτρα και στο Αίγιο. Αρχηγικά μέλη της ομάδας, κάποια από τα οποία είναι και ιδιοκτήτες καταστημάτων και μέσω αυτής της «βιτρίνας» νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη από το λαθρεμπόριο αγοράζοντας υπερπολυτελή αυτοκίνητα, είναι κάτοικοι Αχαΐας. Σημαντικότατο ρόλο στην διακίνηση διαδραμάτιζε και Πακιστανός, μέλος του κυκλώματος, ο οποίος και τροφοδοτούσε, μετά από ταξίδια στην Αθήνα και τις σχετικές «προμήθειες» συμπατριώτες του και άλλους αλλοδαπούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται ακριβώς στην πώληση των λαθραίων. Οι δασμοί, που διέφυγαν από το Κράτος ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η Ασφάλεια στην Πάτρα, έχει προχωρήσει έως τώρα σε εννέα συλλήψεις και κατασχέσεις περίπου 75.000 πακέτων λαθραίων, μετρητών και οχημάτων.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., για την αποδόμηση της οργάνωσης, υλοποιήθηκαν στην Πάτρα και σε περιοχές της Αιγιαλείας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, όπου συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα και πιο συγκεκριμένα επτά ημεδαποί (τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες) και δύο αλλοδαποί (ένας άνδρας και μια γυναίκα), ενώ μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και τα τρία αρχηγικά της μέλη.

 

Πουλήθηκαν τεράστιες ποσότητες

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε, ότι κατά το χρονικό διάστημα 02/02/2021 έως και 15/05/2021, η εγκληματική οργάνωση, είχε πωλήσει τουλάχιστον 141.900 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 365 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 50 γραμμαρίων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 257.195 ευρώ. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι, που στέρησε η οργάνωση από το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η Αστυνομία, από τις ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων που διακινήθηκαν και κατασχέθηκαν, ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 854.809,90 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης, επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχοντας ενωθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, το τελευταίο έτος τουλάχιστον, διακινούσαν συστηματικά λαθραία καπνικά προϊόντα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε λαϊκές αγορές της Αχαΐας. Αρχηγικό ρόλο κατείχαν τρεις από τους συλληφθέντες άνδρες [δύο ημεδαποί και ένας αλλοδαπός (σ.σ. Πακιστανός)].

 

 

Μεταφορά, αποθήκευση, διακίνηση

«Οι δύο ημεδαποί άνδρες», αναφέρει η Αστυνομία «μετέφεραν, αποθήκευαν και προμήθευαν με λαθραία καπνικά προϊόντα τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία τα διακινούσαν μέσω καταστημάτων τους». Ο Πακιστανός, στη συνέχεια, διακινούσε και πωλούσε τα λαθραία καπνικά προϊόντα σε λαϊκές αγορές, μέσω δικτύου ομοεθνών του, τους οποίους είχε στρατολογήσει. «Επιπλέον», συνεχίζει η Αστυνομία «τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν επιχειρήσεις « βιτρίνες», στερούμενων φυσικών καταστημάτων ή γραφείων, που χρησιμοποιούσαν ως μέσα νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, ενώ κάποια από τα μέλη της οργάνωσης μέσω φυσικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρούσαν νομιμοποιούσαν επίσης τα παράνομα έσοδα, τα οποία διέθεταν μεταξύ άλλων και για αγορές ή χρήσεις πολυτελών οχημάτων».

Κατασχέσεις

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες, στις αποθήκες, στα καταστήματα και στα οχήματα των εμπλεκομένων, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα: 75.653 πακέτα και συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων, 63.260 €, 7 αυτοκίνητα (επιβατηγά και τύπου βαν), 4 μοτοσικλέτες, 12 συσκευές κινητών τηλεφώνων, ένα μηχάνημα καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, μία μεταλλική ράβδος, μία συσκευή εκτόξευσης χημικού αερίου (σπρέι πιπεριού), πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν την δραστηριότητα της οργάνωσης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις