Αθήνα

°C

Τρίτη

22

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω τη σίτα: 3 τρόποι για να την ξανακάνετε καινούρια
PLUS

Πώς να καθαρίσω τη σίτα: 3 τρόποι για να την ξανακάνετε καινούρια

Πώς να καθαρίσω τη σίτα: 3 τρόποι για να γίνει σαν καινούρια

Το καλοκαίρι ήρθε πριν καλά καλά το καταλάβουμε, και μαζί του έφερε τα αγαπημένα έντομα και τα αξιολάτρευτα κουνούπια που μάλλον κανείς δεν τα υποδέχεται ένθερμα στο σπίτι του. Ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος σε αυτή την μάχη με τους ανεπιθύμητους επισκέπτες είναι η σίτα!  Όμως οι σίτες λερώνονται και σκονίζονται πολύ εύκολα λόγω της θέσης όπου βρίσκονται. Πολλές φορές συναντούν φύλλα των δέντρων, και μεγάλες ποσότητες σκόνης που μεταφέρεται με τον αέρα. Είναι λοιπόν, απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός τους, ώστε να αποφεύγονται οι αιτίες που τις κάνουν να φθείρονται και να καταστρέφονται. Αν θέλεις οι σίτες σου να αποτελούν κομμάτι του σπιτιού σου για χρόνια, καλό θα ήταν να τις καθαρίζεις γύρω στη μία φορά την εβδομάδα!

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός σίτας εξαρτάται και από το είδος της σίτας που έχεις στο χώρο σου. Για παράδειγμα ο καθαρισμός σίτας πλισέ, μπορεί να είναι πιο απαιτητικός, από τον καθαρισμό σίτας κάθετης κίνησης ή τον καθαρισμό σίτας οριζόντιας κίνησης. Ωστόσο, με τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσεις να καθαρίσεις αποτελεσματικά τη σίτα σου, χωρίς να χρειάζεται να αντικαταστήσεις το πανί.

Δείτε τα βήματα για να καθαρίσετε τη σίτα σας

1 Ξεσκονόπανο και σκούπα

Είναι η πιο απλή εκδοχή για να καθαριστεί σε πρώτη φάση η σίτα σου. Η συγκεκριμένη λύση όμως για να είναι αποτελεσματική πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά. Για να καθαρίσεις τη σίτα με ξεσκονόπανο και σκούπα, χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη από τη σίτα σου. Για τα σημεία όπου δε μπορείς να φτάσεις, τύλιξε σε ένα σκουπόξυλο το μαλακό πανάκι σου ή χρησιμοποίησε τα ειδικά κοντάρια καθαρισμού με πανί. Είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να χρειαστείς την ηλεκτρική σου σκούπα! Φρόντισε να τοποθετήσεις το μαλακό εξάρτημα βούρτσας που διαθέτει και σκούπισε με απαλές κινήσεις τη σίτα σου. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μη σκιστεί η σίτα, αλλά ταυτόχρονα να απορροφηθεί εις βάθος η σκόνη.

2 Ψέκασε και καθάρισε πιο εντατικά

Όσο περισσότερο επιμείνεις στη λεπτομέρεια, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι και ο καθαρισμός. Για βαθύτερο καθαρισμό, δημιούργησε το δικό σου υγρό με βάση το νερό και το σαπούνι για τα πιάτα που έχεις στην κουζίνα σου. Θα χρειαστείς έναν κουβά, τέσσερα λίτρα νερό, μία κουταλιά της σούπας από το υγρό πιάτων και, έτοιμο! Ψέκασε το μείγμα σου σε ολόκληρη την επιφάνεια της σίτας σου. Φρόντισε πρώτα να στρώσεις κάτι γύρω από το σημείο στο οποίο είναι τοποθετημένη, για να μη λερώσεις ή βρέξεις ό,τι βρίσκεται τριγύρω. Ένα παλιό σεντόνι ή περασμένων ημερών εφημερίδες που δε χρειάζεσαι, είναι μια καλή ιδέα. Συνέχισε, σκουπίζοντας προσεκτικά τη σίτα σου με ένα στεγνό πανί. Αφαίρεσε το μείγμα μαζί με κάθε ανεπιθύμητη βρωμιά που την καλύπτει. Για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ξεκίνα από την εξωτερική και κατάληξε στην εσωτερική και πιο καθαρή πλευρά της.

3 Το υπέρτατο καθάρισμα

Βήμα 1
Ο πιο βαθύς και αποτελεσματικός καθαρισμός σίτας απαιτεί και την αφαίρεσή της από το σημείο όπου βρίσκεται, εάν αυτό είναι εφικτό. Αφαίρεσε τη σίτα σου και τοποθέτησέ την σε ένα από τα εξωτερικά μέρη του σπιτιού (ταράτσα, μπαλκόνι). Αυτά τα σημεία θα βοηθήσουν το καθάρισμα της σίτας σου και θα συμβάλλουν στο ιδανικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που επιλέξεις κάποιο σημείο, πέρα από τη μπανιέρα σου, βεβαιώσου πως δεν υπάρχει κάποια πέτρα ή κάτι που μπορεί να φθείρει τη σίτα σου. Σκούπισε προσεκτικά και προετοίμασε το έδαφος για να είναι καθαρό, ώστε να την υποδεχτεί με ασφάλεια. Στρώσε κάτω κάποιο παλιό πανί, χαλί ή κάτι άλλο που δε χρειάζεσαι και άφησε τη σίτα επάνω.

Βήμα 2
Επίλεξε η φτιάξε μόνος σου το καθαριστικό που επιθυμείς! Μπορείς να ακολουθήσεις την πιο πάνω συμβουλή με το νερό και το υγρό για τα πιάτα σου. Μπορείς  επίσης να φτιάξεις το καθαριστικό της σίτας σου, με τρία μέρη νερού και ένα μέρος αμμωνία. Προσοχή! Αυτό συνίσταται μόνο για σίτες που δεν είναι αλουμινίου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η αμμωνία ενδέχεται να αποχρωματίσει το μέταλλο. Εάν διαθέτεις σκυλάκι ή κάποιο ζωάκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό σαπούνι που έχεις για το κατοικίδιό σου. Βάλε τώρα σε έναν κουβά το καθαριστικό σου και ψέκασε λίγο λίγο τη σίτα σου!

Βήμα 3
Βασικό σου όπλο για τον τέλειο καθάρισμα σίτας αποτελεί το νερό και κυρίως, το λάστιχο! Η πίεση με την οποία θα πέσει το νερό στην επιφάνεια θα απομακρύνει το υγρό και θα καθαρίσει εις βάθος. Για τα πιο επίμονα βρώμικα σημεία, χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψε προσεκτικά για να διώξεις κάθε ανεπιθύμητα μαύρο σημάδι. Εάν χρειαστεί, επανάλαβε τη διαδικασία με το μείγμα και το λάστιχο, για ένα ακόμα πιο λαμπερό αποτέλεσμα.

Βήμα 4
Μένει να θαυμάσεις το έργο σου! Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να τινάξεις τη σίτα σου ,ώστε να φύγει το πολύ νερό και να την περάσεις με ένα στεγνό πανί. Επίστρεψε την στη θέση όπου ανήκει και άφησέ τη να τη χτυπήσει ο ήλιος και το αεράκι. Επιτέλους, η σίτα σου θα μοιάζει με καινούρια!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις