Αθήνα

°C

Παρασκευή

18

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαρρήξεις: Εξάρθρωση συμμορίας Γεωργιανών
ΕΛΛΑΔΑ

Διαρρήξεις: Εξάρθρωση συμμορίας Γεωργιανών

Διαρρήξεις: Συνελήφθησαν από το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας Ασφάλειας Αττικής έξι άτομα, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες.

Συμμορία Γεωργιανών εισβολέων, που διέθετε στις τάξεις της εκτιμητή-χάκερ κλεμμένων ηλεκτρονικών συσκευών, εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής. Οι τέσσερις άνδρες και οι δύο γυναίκες που συναποτελούσαν την οργάνωση των διαρρηκτών, που αποκόμισαν «λεία» ύψους άνω των 200.000 ευρώ, δρούσαν σε Παγκράτι, Καισαρανή, Ζωγράφου και Καλλιθέα. Μιλούσαν μεταξύ τους με τα λεγόμενα «πακιστανικά» τηλέφωνα, στο «όνομα» ανύπαρκτων αλλοδαπών και μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικούς. Όταν ο αρχηγός της συμμορίας τους καλούσε να ξεκινήσουν για μία ακόμη κατόπτευση- εισβολή σε διαμέρισμα η κωδική φράση που ακουγόταν ήταν: «Πάμε για προπόνηση»! Και γενικά χρησιμοποιούνταν όροι μετακίνησης σύμφωνα με όσα προβλέπονταν έως τώρα στους έξι λόγους για τους οποίους οι πολίτες έστελναν S.M.S για τη μετακίνησή τους, καθώς η δράση της συμμορίας λάμβανε χώρα εν καιρώ κυκλοφοριακών περιορισμών.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Στην κατοχή των μελών της σπείρας και ιδιαίτερα στο χώρο διαμονής του Γεωργιανού αρχηγού, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων τα οποία η Ασφάλεια φωτογράφισε και δημοσιόποίησε για την περίπρτωση που θύματα διαρρηκτών αναγνωρίσουν κάποια αντικείμενα ως δικά τους. Σε επιχείρηση της Ασφάλειας, όπως προαναφέρθηκε, συνελήφθησαν έξι Γεωργιανοί (τέσσερις άνδρες ηλικίας 38, 31, 36 και 41 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 40 και 34 ετών) ως μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η Αστυνομία ανέλυσε και τον τρόπο δράσης της εξαμελούς συμμορίας, ηγετικά μέλη της οποίας έχουν διασυνδέσεις με ανάλογες διεθνείς συμμορίες που δραστηριοποούνται σε άλλες χώρες.

Κλοπιμαία

Συγκεκριμένοι ρόλοι

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», λέει η Αστυνομία «η εγκληματική οργάνωση είχε συμπαγή δομή και κάθε μέλος, διακριτό ρόλο. Ο πυρήνας της ήταν αμετάβλητος, ενώ ο ευρύτερος εγκληματικός κύκλος των ατόμων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση σε περιφερειακούς ρόλους, άλλαζε ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ως προς τους ρόλους, ο 38χρονος ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης. Συμμετείχε στο σύνολο των διαρρήξεων και κλοπών ως φυσικός αυτουργός, ενώ ήταν αυτός που επέλεγε τον τελικό στόχο, ειδοποιώντας και συντονίζοντας τις ενέργειες των λοιπών μελών της οργάνωσης. Ο 31χρονος είχε τις περισσότερες φορές το ρόλο του φυσικού αυτουργού της κλοπής, ενώ οι γυναίκες και ο 36χρονος είχαν αναλάβει το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Κλοπιμαία

 

Ο «εκτιμητής» των συσκευών

Τέλος, ο 41χρονος είχε τον ρόλο του κλεπταποδόχου ηλεκτρονικών συσκευών και του «εκτιμητή». Συγκεκριμένα, εκτιμούσε την αξία των αφαιρεθέντων ηλεκτρονικών συσκευών, τις «καθάριζε» από τα δεδομένα που αυτές περιείχαν και τις μεταπωλούσε. Τα μέλη της προτιμούσαν κυρίως τις περιοχές του Παγκρατίου, της Καισαριανής και του Ζωγράφου, στις οποίες μετέβαιναν είτε πεζή είτε χρησιμοποιώντας “επιχειρησιακά” αυτοκίνητα, κατοπτεύοντας τις υποψήφιες οικίες και τις κινήσεις των ενοίκων και των περίοικων.

Σε κάθε διάρρηξη-κλοπή συμμετείχαν τρία μέλη (δύο φυσικοί αυτουργοί και τσιλιαδόρος), πάντοτε όμως με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού. Κατά τη διάπραξη της κλοπής, οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες φράσεις και τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα πωλούσαν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους-ενεχυροδανειστές στο κέντρο της Αθήνας. Τις ηλεκτρονικές συσκευές τις διοχέτευαν στο 41χρονο εκτιμητή- χάκερ, ο οποίος με τη σειρά του εκτιμούσε τη μεταπωλητική τους αξία και αφού τις «καθάριζε», τις πωλούσε σε έτερα άτομα αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη για την οργάνωση.

Κοσμήματα, ασημικά, ρολόγια, δερμάτινα

Από τις έρευνες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος από κοσμήματα, ασημικά, ρολόγια, επώνυμα δερμάτινα είδη, ηλεκτρονικές συσκευές, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μουσικά όργανα, αλκοολούχα ποτά, κινητά τηλέφωνα, αποδείξεις και κάρτες μεταφοράς χρημάτων, συναλλαγές με ενεχυροδανειστήρια, διαρρηκτικά εργαλεία, κλειδαριές, -2- «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των -6.220- ευρώ. Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -18- περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, με το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση να ξεπερνά τις 190.000 ευρώ.

Η πλειοψηφία των μελών έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Η έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας τους συνεχίζεται, ενώ εξετάζεται περαιτέρω η διεθνής δράση της οργάνωσης και οι δεσμοί των μελών της με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό.

Κλοπιμαία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις