Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπαϊράμι – Αγιά Σοφιά: Νέα ύβρις Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαϊράμι – Αγιά Σοφιά: Νέα ύβρις Ερντογάν

Μπαϊράμι - Αγιά Σοφιά: Με προσευχή στην Αγία Σοφία ξεκίνησε την Πέμπτη, 13 Μαΐου, η μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων

Χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη καλωσόρισαν το Μπαϊράμι, προσευχόμενοι στην Αγιά Σοφιά μετά από 87 χρόνια. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που γιορτάζεται το Μπαϊράμι στην Αγιά Σοφιά, αφότου δηλαδή με απόφαση Ερντογάν, το μουσείο της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τζαμί. Στην προσευχή επικεφαλής ήταν ο Ali Erbas, επικεφαλής του κορυφαίου θρησκευτικού σώματος της Τουρκίας Diyanet. Ο Έρμπας έδωσε το κήρυγμα του κρατώντας ένα σπαθί στο χέρι του, μια παλαιά οθωμανική παράδοση που σημαίνει κατάκτηση. “Αυτές οι γιορτές γίνονται σε εξαιρετικές στιγμές που μας καθορίζουν, ενώνουν τις καρδιές μας και ενισχύουν την αδελφότητά μας”, είπε, ενώ προσέφερε ειδικές προσευχές για τους Παλαιστίνιους.

“Κάθε γιορτή θα περνάει με βαριά καρδιά έως ότου απελευθερωθεί η Παλαιστίνη”

Στα όσα είπε ο Ερμπάς στους πιστούς, κυρίαρχη θέση είχαν οι εξελίξεις στο Ισραήλ και η αντιπαράθεση Ισραήλ και Παλαιστινίων. “Η προσπάθεια του Ισραήλ, που δεν εγκαταλείπει την επιθετική του στάση ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να καταλάβει την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και το πρώτο μας Qibla, το Masjid Al-Aqsa, φέρνει μεγάλη θλίψη και πόνο σε όλους τους πιστούς”, δήλωσε ο Έρμπας. Χαρακτήρισε την επίθεση σε βάρος μουσουλμάνων προσκυνητών “βάρβαρη”, η οποία, όπως είπε, παραβίασε την ιερότητα του ιερού τζαμιού και τη μνήμη των προφητών. “Οι αθώοι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας εκδιώκονται βίαια από τα σπίτια τους και υφίστανται σφαγές”, τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε γιορτή θα περνάει με βαριά καρδιά έως ότου απελευθερωθεί η Παλαιστίνη και το Αλ Άκσα.

Η ιστορική Αγία Σοφία λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια και 86 χρόνια ως μουσείο. Από το 1453 έως 1934 υπήρξε τζαμί, μια κατάσταση στην οποία προκλητικά επανήλθε πέρυσι με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 1985, η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις