Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο τρίτη δόση: Πιθανόν να χρειαστεί, εκτίμηση Βατόπουλου
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο τρίτη δόση: Πιθανόν να χρειαστεί, εκτίμηση Βατόπουλου

Εμβόλιο τρίτη δόση: Όσα ανέφερε ο Αλκιβιάδης Βστόπουλος, τι θα γίνει με τις μάσκες

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε την επιδημιολογική κατάσταση, ενόψει του ανοίγματος των υπερτοπικών μετακινήσεων. Σύμφωνα με όσα είπε οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν είναι τόσο υγειονομικής φύσεως, όσο πολιτικής, ενώ με τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση. Ακόμα, μίλησε για την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια μετά από την πρώτη δόση και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη, όπως ακούγεται τον τελυταίο καιρό. Τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς τόνισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου. Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους.

Αυτή την στιγμή έχουμε 2 νέα όπλα, τα εμβόλια και τα self test, τα οποία πρέπει να δηλώνονται. Αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, που έχουν ακουστεί, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθέριες. Τέλος, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown καθώς όπως είπε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πρέπει να προσέχουμε. Όσον αφορά τη μάσκα, είναι ένα από τα τελευταία πράγματα από τα οποία θα απαλλαγούμε, όπως μας έχουν επισημάνει και άλλοι ειδικοί.

Δεν υπάρχει οδηγία για AstraZeneca

Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, μιλώντας στο Mega, όπου και τόνισε ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη. «Το Johnson & Johnson – που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca – έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις