Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επεισόδια στο Ισραήλ: Άγριες συγκρούσεις Παλαιστίνιων με αστυνομικούς
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στο Ισραήλ: Άγριες συγκρούσεις Παλαιστίνιων με αστυνομικούς

Επεισόδια στο Ισραήλ: Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Πλατεία των Τεμένων, τον τρίτο ιερότερο χώρο για τους μουσουλμάνους

Σε τουλάχιστον 200 ανέρχονται οι τραυματίες από τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας που ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ σε διάφορες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που πρόσθεσε ότι έπληξε θέσεις του ισλαμικού κινήματος Χαμάς στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Δείτε ακόμη: “Βράζει” η Παλαιστίνη: Νεκρός 16χρονος από πυρά του ισραηλινού στρατού

«Ενενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις» στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε νεότερη ενημέρωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους ανήλικοι, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που έριξε η ισραηλινή αστυνομία, πρόσθεσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Ο αριθμός ωστόσο, όλο και ανεβαίνει.

Επεισόδια στο Ισραήλ: Αντίδραση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας» το βράδυ του Σαββάτου στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην οποία αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια. «Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν «κατεπειγόντως» δράση για να «αποκλιμακωθούν» οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η βία και η υποκίνηση είναι απαράδεκτες και οι δράστες από κάθε πλευρά πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις ισραηλινές αρχές να δράσουν κατεπειγόντως για να αποκλιμακωθούν οι τρέχουσες εντάσεις στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της και κάλεσε να αποφευχθεί κλιμάκωση της βίας. “Στη Μόσχα, αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία”, δήλωσε σε ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία, προσθέτοντας ότι καλεί “όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας”.

Οι διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες στην Ιερουσαλήμ μετά τις ταραχές στις οποίες τραυματίστηκαν 125 άνθρωποι στα τέλη Απριλίου, αλλά και μετά τις συμπλοκές που είχαν σχέση με τη μεταφορά το 2018 της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, ή ακόμη και από εκείνες το καλοκαίρι 2017 που σχετίζονταν με την εγκατάσταση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις