Αθήνα

°C

Σάββατο

12

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση πατέντας εμβολίου: Αυτές είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση πατέντας εμβολίου: Αυτές είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν

Άρση πατέντας εμβολίου: Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την άρση της πατέντας των εμβολίων προκειμένου να υπάρχει εγχώρια παραγωγή. Ο Νίκος Τζανάκης μεταξύ άλλων τόνισε πως χρειάζονται τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής συνόψισε στο θέμα τονίζοντας προκύπτουν δύο παράγοντες.

Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει. Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες, είπε ο καθηγητής. «Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κος Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

white and blue labeled bottle

Τι είπε για τις εγκύους, που φοβούνται το εμβόλιο

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε. Παράλληλα ο καθηγητής, ερωτώμενος για τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους, απάντησε πως μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneca, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυες» συνόψισε.

Άρση πατέντας εμβολίου: Τι λέει ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις μίλησε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως δήλωσε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” τα κρούσματα αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου. “Πρέπει σιγά σιγά οι πολίτες να κάνουν όλες τις δραστηριότητες με προσοχή. Να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσουν χαμηλά τη μετάδοση του ιού. Θα έπρεπε να ανοίξουν νωρίτερα τα ανοιχτά θέατρα και τα θερινά σινεμά” τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σε ερώτηση για την πολιτική σύγκρουση που προκάλεσε στην Ελλάδα η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19, σημείωσε δε ότι δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων. “Είναι μια μη ρεαλιστική λύση που δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν ανοίγουν έτσι εύκολα εργοστάσια για να παράξουν εμβόλια. Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν χρειαστεί στο μέλλον και μία τρίτη δόση εμβολίου απάντησε ότι μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη και πέμπτη. “Ο εμβολιασμός χτίζει το πρώτο στρώμα ανοσίας και μετά μπορούμε να κάνουμε συντήρηση, αλλά αυτό θα είναι μια ρουτίνα που δεν θα μας απασχολεί” σημείωσε. Όσον αφορά στις μεταλλάξεις του ιού, τόνισε ότι αντιμετωπίζονται από όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις