Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Johnson & Johnson εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Έως 80% μετά από 28 ημέρες
ΕΛΛΑΔΑ

Johnson & Johnson εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Έως 80% μετά από 28 ημέρες

Johnson & Johnson εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο μονοδοσικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στην «μάχη» του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊου έχει προστεθεί από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, το εμβόλιο Johnson & Johnson που χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών. H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο μονοδοσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εκστρατείας των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Δείτε ακόμη: 100.000 εμβολιασμοί σε ένα 24ωρο – Τέλος Μαΐου θα αγγίξουν τα 5 εκατομμύρια

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με ιικό φορέα, ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε κατά την πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Ν. Αφρική και Βραζιλία ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα. «H αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας προς σοβαρής νόσου είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό, και για τη σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77% – 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γιγάντια μελέτη με τη συμμετοχή χιλιάδων, δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκαταστελμένα», σημείωσε.

”Εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση”

Όπως υπογράμμισε, «μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση». Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη συμπολιτών μας ότι και τα άλλα εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικά με μία δόση.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με βρετανική μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. Η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Θεμιστοκλέους: Στόχος οι 5,4 εμβολιασμοί στα τέλη Μαίου

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας, με τους 30άρηδες και 45άρηδες να οδηγούν την κούρσα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής, σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και αναμένονται να φτάσουν τους 110.000. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 3.280.000 συμπολίτες μας, με τους 2.260.000 να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1 εκατ. να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Μάιου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να έχουν γίνει 3,5 εκατ. εμβολιασμοί με την μία δόση, ενώ 1,9 εκατ. θα έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις