Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Δήμος Αθηναίων: Η δημόσια τέχνη ως εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Η δημόσια τέχνη ως εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή

Δήμος Αθηναίων: Έφηβοι, παιδιά και νέοι της Αθήνας δημιουργούν εικόνες για την κλιματική αλλαγή στους δρόμους της πόλης.

Έφηβοι, παιδιά και νέοι της Αθήνας διερευνούν επίκαιρα κοινωνικά θέματα και σε συνεργασία με τους Street Artists, Ino, Δημήτρη Ταξή και Σταμάτη Λάσκο, δημιουργούν εικόνες για την κλιματική αλλαγή στους δρόμους της πόλης. Ο λόγος για την διεθνή πρωτοβουλία  Paint the Change, που στη χώρα μας υλοποιεί το Impact Hub Athens. Η δράση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύει να συνδέσει τη δημόσια τέχνη με την ενδυνάμωση νέων κοινοτήτων ενθαρρύνοντας τον συλλογικό σχεδιασμό έργων μεγάλων διαστάσεων, που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές αναζητήσεις τοπικών κοινωνιών. Μετά από μία σειρά εκπαιδευτικών εργαστήριων με οργανισμούς και σχολεία της Αθήνας το Paint the Change έχει «δυνατά μηνύματα» που σύντομα θα οπτικοποιηθούν στους τοίχους της πόλης!

«Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, σε δομές του ΚΕΘΕΑ», λέει στον Αθήνα 9.84, η Σόφη Λάμπρου από την ομάδα του Impact Hub Athens. «Η συμμετοχή ήταν εξαιρετική και οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι το κοινωνικό θέμα, που τους ενώνει και επέλεξαν να το οπτικοποιήσουν στους δρόμους της πόλης μας, ήταν το θέμα της κλιματικής κρίσης. Θα δημιουργηθουν έτσι, αυτή την περίοδο είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, 3 τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Η μία τοιχογραφίαθα γίνει στη Λιοσίων στον Σταθμό Λαρίσης, το δεύτερο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το τρίτο στο κέντρο της πόλης κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά. Τρία σημεία της Αθήνας πολυσύχναστα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν στην παραγωγή μιας σειράς βίντεο – ντοκιμαντέρ, τα οποία θα δημιουργηθούν κατα την διάρκεια της υλοποίησης των τοιχογραφιών, με την καθοδήγηση ειδικών στο χώρο του filmmaking.

Κλιματική αλλαγή

Το επόμενο βήμα

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να συνδέσουμε όλο αυτό το εγχείρημα και τα μηνύματα, που πήραμε από τα παιδιά και τους εφήβους, με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, την οποία ετοιμάζουμε» συμπληρώνει η κα Λάμπρου. «Η καμπάνια θα είναι μια υπενθύμιση της σχέσης των ανθρώπων και ειδικά των Ελλήνων με τη φύση.

Paint the Change

«Το Paint the Change είναι ένα διεθνές κίνημα για την Τέχνη του δρόμου, που χρησιμοποιεί τα murals ως εργαλείο μετάδοσης μηνυμάτων για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν την κάθε περιοχή », εξηγεί η Σόφη Λάμπρου. «Τα μηνύματα προκύπτουν από μια συνδημιουργική διαδικασία των κατοίκων της κάθε περιοχής. Το κίνημα ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και τώρα έφτασε στην Ελλάδα και στη Σερβία. Στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί τοιχογραφίες που αναδείκνυαν θέματα όπως: το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, η κλιματική αλλαγή, η βία, η ξενοφοβία και ο αποκλεισμός».

Η φιλοσοφία

Η πρωτοβουλία Paint the Change βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δημόσια τέχνη παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη μεταμόρφωση των κοινοτήτων. Πρόσφατα, η πρωτοβουλία παρήγαγε τοιχογραφίες στο Tower Hamlets του Λονδίνου με πορτρέτα τοπικών ηρώων, που επιλέχθηκαν από κατοίκους της γειτονιάς. Η εκστρατεία παρήγαγε επίσης μια μνημειακή τοιχογραφία για την τραγωδία του Πύργου του Grenfell.

Κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις