Αθήνα

°C

Κυριακή

26

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βενζίνη: Εντυπωσιακή αύξηση των τιμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζίνη: Εντυπωσιακή αύξηση των τιμών

Βενζίνη: Η μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει τον Απρίλιο σε 1,6 ευρώ το από 1,324 πέρυσι.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά έχει ανέβει τον Απρίλιο σε 1,6 ευρώ το λίτρο, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε 1,324 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων. Καταγράφει δηλαδή σε ετήσια βάση αύξηση 20,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον φετινό Απρίλιο  οι τιμές των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά πιέστηκαν προς τα κάτω ως αποτέλεσμα όχι μόνο των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις αλλά και ως επακόλουθο της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου 2020 η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ είχε κατρακυλήσει στα 22,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 65,95 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά σχεδόν 193%. Σήμερα η εικόνα στην ελληνική λιανική αγορά καυσίμων θυμίζει εποχές προ πανδημίας, οπότε η τιμής της αμόλυβδης βρισκόταν μεταξύ 1,6 και 1,65 ευρώ το λίτρο με εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές στους τουριστικούς προορισμούς

Με εξαίρεση τις ιδιαίτερες συνθήκες της περσινής χρονιάς τα στοιχεία διαχρονικά δείχνουν ανοδική πορεία στην τιμή της αμόλυβδης, κατά την πασχαλινή περίοδο που κορυφώνεται στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως οι τουριστικοί προορισμοί. Και φέτος λοιπόν οι τιμές σε κάποιους νομούς παραπέμπουν σε προ πανδημίας εποχές, καθώς η αμόλυβδη πωλείται ακόμη και έως 1,825 ευρώ το λίτρο στο νομό Κυκλάδων (1,559 ευρώ το λίτρο πέρσι), 1,736 στο νομό Δωδεκανήσου (1,460 πέρσι), 1,692 στο νομό Λέσβου (1,488 πέρσι) κτλ. Πάντως και στο diesel (πετρέλαιο κίνησης) παρατηρείται αντίστοιχη πορεία καθώς η σημερινή μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται σε 1,317 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,121 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένη κατά σχεδόν 17,5%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις