Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποια αυγά βάφονται καλύτερα: Η διαφορά ανάμεσα στα λευκά και τα καφέ
PLUS

Ποια αυγά βάφονται καλύτερα: Η διαφορά ανάμεσα στα λευκά και τα καφέ

Ποια αυγά βάφονται καλύτερα: Δείτε ποια πρέπει να επιλέξετε

Η σημερινή μέρα, Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση και το έθιμο είναι αφιερωμένη στο βάψιμο των αυγών. Αν θέλεις να βάψεις μόνη σου και όχι να τα αγοράσεις έτοιμα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και την σωστή επιλογή αυγών. Ποια βάφονται καλύτερα και τι διαφορά έχουν τα λευκά από τα καφέ αυγά; Οι ειδικοί εξηγούν πως το χρώμα στο κέλυφος του αυγού, δίνει η ράτσα της κότας και δεν έχει να κάνει με το τι τρώει. Οι κότες με λευκά πούπουλα και λευκά μάγουλα, παράγουν αυγά με λευκό τσόφλι ενώ οι κότες με καφέ πούπουλα και κόκκινα μάγουλα, κάνουν τα καφετιά αυγά. Κάποιες ράτσες κότας όπως οι Araucana, Ameraucana, Dongxiang και Lushi δίνουν μέχρι και μπλε αυγά.

Όσον αφορά, τον κρόκο αλλά και την γεύση καμία διαφορά δεν υπάρχει. Όσον αφορά την θρεπτική αξία, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως τα καφέ αυγά τείνουν να έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα αλλά μιλάμε για αμελητέα ποσότητα. Οι καφέ κότες είναι μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη τροφή ενώ οι λευκές που δίνουν και τα λευκά αυγά αρκούνται σε λιγότερη. Το κέλυφος έχει να κάνει με την ηλικία της κότας που όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο σκληρό κέλυφος έχει το αυγό, και δεν επηρεάζεται από το χρώμα.

Τα σωστά αυγά για βάψιμο

Είναι δύσκολο να προβλέψεις ποια είναι η ηλικία της κότας και να διαλέξεις σκληρά αυγά που θα είναι πιο δύσκολο να σπάσουν στο τσούγκρισμα. Προτίμησε όμως τα λευκά. Βάφουν ευκολότερα και με φυσικά υλικά από ότι τα καφέ, τα οποία λανθασμένος επιλέγονται από τον άνθρωπο πιο συχνά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις