Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φουρθιώτης φύλαξη: Άκυρο από το “ΣτΕ”
ΕΛΛΑΔΑ

Φουρθιώτης φύλαξη: Άκυρο από το “ΣτΕ”

Φουρθιώτης φύλαξη: Ζητούσε 8 αστυνομικούς, 2 μοτοσυκλέτες, 2 περιπολικά και 24ωρη φρούρηση του σπιτιού του

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ που μείωσε ορισμένα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν διατεθεί για την προστασία του. Σημειώνεται ότι ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές, ο παρουσιαστής είχε ζητήσει τη διάθεση 8 αστυνομικών, 2 συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δυο αυτοκινήτων, καθώς και την 24ωρη φρούρηση του σπιτιού του. Όπως είναι γνωστό, με την εν λόγω από 31-3-2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ, έπαυσε η προσωπική φρούρηση του Μένιου Φουρθιώτη (4 αστυνομικοί, συνοδευτική μοτοσυκλέτα με αστυνομικό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο) που είχε χορηγηθεί και η φρούρηση της κατοικίας του, ενώ παρέμεινε η φρούρηση των χώρων εργασίας του.

Δείτε ακόμη: Μυστήριο με το σπίτι του Φουρθιώτη – Έχει κατασχεθεί η βίλα;

Η απόφαση του ΣτΕ για Φουρθιώτη

Αναλυτικά, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Χριστιάνα Μπολόφη), με την υπ’ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ “δεν δικαιολογεί τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί”.

Συγκεκριμένα, ο Μένιος Φουρθιώτης, μέσω του συνηγόρου του Πάνου Λαζαράτου, επικαλούμενος την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ιδιοκτήτη ΜΜΕ, εκδότη και παρουσιαστή, υποστήριξε ότι υπήρξαν σε βάρος του απειλές (τηλεφωνικές και διά ζώσης), εξυβρίσεις, τηλεφωνικές οχλήσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές διαμάχες, απόπειρα διάρρηξης της οικίας του, τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βόμβας στο στούντιο τηλεοπτικού σταθμού κατά τη διάρκεια εκπομπής του, κ.λπ. και για αυτόν τον λόγο ζητούσε κατ’ επανάληψη την ενίσχυση της προστασίας του από την ΕΛΑΣ.

Τι ζήτησε

Ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές ζήτησε τη διάθεση 8 αστυνομικών, δύο συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δύο αυτοκινήτων, καθώς και 24ωρη φρούρηση της οικίας του. Τελικά του χορηγήθηκαν 4 αστυνομικοί, ένα αυτοκίνητο, μία μοτοσυκλέτα, 24ωρη και καθημερινή φρούρηση της κατοικίας του, καθώς και η συνέχιση φρούρησης των χώρων εργασίας του σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ που μείωσε τα μέτρα ασφαλείας.

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την εν λόγω πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν και παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του. Επίσης, επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και απέρριψε την αίτηση αναστολής.

Οδηγείται στον εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης

Υπενθυμίζεται ότι, σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του Μένιου Φουρθιώτη και δύο ακόμη ποινικών που προσήχθησαν χθες από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη καθώς από τις έρευνες της αστυνομίας προέκυψε επαφή του παρουσιαστή με τους δύο ποινικούς που κατηγορούνται για τις δύο επιθέσεις με καλάσνικοφ σε Ν. Ερυθραία και Εκάλη. Στο μεταξύ, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και μάρτυρες, αναζητούν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών επικοινωνίες του Μένιου Φουρθιώτη με τους δράστες της επίθεσης με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Νέα Ερυθραία στις 16 Απριλίου, και στο σπίτι του στην Εκάλη το επόμενο βράδυ.

Τι δείχνουν οι κάλυκες από τις επιθέσεις

Οι δύο αυτές ενέργειες συνδέονται καθώς οι τρεις κάλυκες του πολεμικού όπλου στην επίθεση κατά των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν με τους εννέα που είχαν βρεθεί έξω από το σπίτι του παρουσιαστή, πως προέρχονται δηλαδή από το ίδιο όπλο. Στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών οι δράστες είχαν εγκαταλείψει ένα σακίδιο μέσα στο οποίο είχαν το καλάσνικοφ. Πάνω σε αυτό βρέθηκε DNA και αποτυπώματα που φαίνεται πως ταυτοποιούνται με δύο άτομα που έχουν απασχολήσει για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών τα οποία είχαν εξαρθρωθεί πριν μερικά χρόνια στον Πειραιά. Οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε έρευνες στο γραφείο και το σπίτι του παρουσιαστή, από το οποίο έχουν κατάσχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, επιχειρώντας να ανασύρουν επικοινωνίες που έχουν γίνει, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογών επικοινωνίας.

Οι προσαγωγές

Στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Μένιος Φουρθιώτης και δύο ακόμα άνδρες, που προσήχθησαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας για τις δύο υποθέσεις, ο πρώτος ως ηθικός αυτουργός και οι άλλοι δύο ως φυσικοί.

Παρουσία Εισαγγελέα αστυνομικοί λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα έφθασαν το σπίτι του παρουσιαστή στην περιοχή της Εκάλης, αλλά και το γραφείο του στο κανάλι που εργάζεται στα Μελίσσια. Τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά πειστήρια μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει ανάσυρση στοιχείων, τα οποία ενδεχομένως αναδείξουν σύνδεσή του με τα δύο περιστατικά πυροβολισμών.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μηχανή μεγάλου κυβισμού που κινούταν στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, όταν ο ένας από τους δύο αναβάτες πυροβόλησε προς το μέρος τους με καλάσνικοφ. Λίγες ώρες αργότερα βίντεο από κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει άνδρα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του να πυροβολεί με καλάσνικοφ προς την περίφραξη του σπιτιού του Μένιου Φουρθιώτη. Ο έλεγχος από τα εργαστήρια της αστυνομίας έδειξε ότι οι κάλυκες από τα δύο σημεία προέρχονται από το ίδιο όπλο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις