Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Πρώην εργαζόμενος καταγγέλλει on camera – «Άθλιες οι συνθήκες»
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Πρώην εργαζόμενος καταγγέλλει on camera – «Άθλιες οι συνθήκες»

Γηροκομείο Χανιά νεκροί: «Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα».

Ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιγράφει ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Δείτε ακόμη: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το “Γηροκομείο της φρίκης” με τους 68 νεκρούς- Καταγγελίες για βασανιστήρια

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βοηθός νοσηλευτή σημειώνει ότι εντός μίας εβδομάδας πέθαναν 14 ηλικιωμένοι, με επίσημη αιτιολογία την ανακοπή καρδίας, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. «Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3-4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο γιατρός δεν πήγε καν προκειμένου να ελέγξει τα αίτια των θανάτων.

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», προσθέτει.

”Ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα”

Απαντώντας αναφορικά με το αν ο ίδιος εξέφρασε παράπονα στην ιδιοκτήτρια για τις συνθήκες που επικρατούσας λέει: «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1000 ευρώ κάθε μήνα».

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι οι ηλικιωμένοι έμπαιναν στο γηροκομείο με περισσότερα κιλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν πάθαιναν ασιτία. «Είχαν έλλειψη φαγητού γι αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες».

Το περιστατικό που έχει καταγγείλει

Συνεχίζοντας, ο πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο περιγράφει περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές: «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».

Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μόνο η δική του μαρτυρία αλλά και μίας άλλης συναδέλφου του ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις