Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τι «έδειξε» η εκταφή
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τι «έδειξε» η εκταφή

Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Τις τελευταίες εβδομάδες υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας περιγράφουν στις καταθέσεις τους ότι οι δεκάδες θάνατοι γερόντων σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες.

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά. 68 ηλικιωμένοι νεκροί σε 15 μήνες, στην ίδια ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, όλοι, από ανακοπή καρδιάς, όπως αναγράφεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, τις οποίες έχει υπογράψει ο ίδιος γιατρός. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να βάλουν στο μικροσκόπιό τους τη συγκεκριμένη δομή και να αρχίσουν προκαταρκτική έρευνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας περιγράφουν στις καταθέσεις τους ότι οι δεκάδες θάνατοι γερόντων σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες φαγητού που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας.

«Πολλοί ηλικιωμένοι που εισήλθαν στην ιδιωτική αυτή δομή φροντίδας σε εξαιρετική κινητική κατάσταση καθηλώνονταν σκόπιμα στα κρεβάτια τους και λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή ώστε να είναι πιο ευχερής η διαχείρισή τους από το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν περίπου το 30% του προβλεπόμενου».

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην υπόθεση με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρία στα Χανιά της Κρήτης. Ειδικότερα, ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, για την σε βάθος διερεύνηση υπόθεση. Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έφοδος στο γηροκομείο και η εκταφή

Η έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα, με την αιφνιδιαστική έφοδο των αρχών, ξημερώματα, στη μονάδα. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου όλων όσων απεβίωσαν στη συγκεκριμένη δομή τους τελευταίους 15 μήνες.

Χθες το πρωί, διατάχθηκε η εκταφή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία διέμενε στη συγκεκριμένη μονάδα ηλικιωμένων, ύστερα από τις καταθέσεις νοσηλευτών ότι ο θάνατός της οφείλεται σε χτύπημα και κάταγμα στο κεφάλι από πτώση.

Για σκευωρία μιλάει η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Η ιδιοκτήτρια της μονάδας, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το live news, ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας και ότι σύντομα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

«Διατηρώ το γηροκομείο αυτό 12 συναπτά έτη. Ουδέποτε είχα κάποιο πρόβλημα, ίσα – ίσα που θεωρείται ότι παρέχω εξαιρετικές υπηρεσίες. Αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί, ότι μια ηλικιωμένη αφέθηκε στο έλεος του Θεού, εγκαταλείφθηκε μετά από πέσιμο, άνοιγμα στο κεφάλι, τεραστίων διαστάσεων τρύπα, όλα αυτά, είναι ασύστολα ψεύδη. Εγώ προκάλεσα να γίνει η εκταφή, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Κατόπιν της εκταφής, οι ιατροδικαστές με διαβεβαίωσαν ότι δεν βρέθηκε τραύμα. Όλοι αυτοί που πετάνε λάσπη κατά της μονάδας, χωρίς κανένα στοιχείο, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και ετοιμάζομαι να κινηθώ με μηνύσεις και αγωγές επιπρόσθετες. Έχω εναποθέσει όλη μου τη ζωή γι’ αυτά τα γεροντάκια. Όσο δύσκολα χτίζεις κάτι, τόσο εύκολα μπορούν να στο γκρεμίσουν…»

«Ηδη, τόσο με την έρευνα στη μονάδα, όσο και με την εκταφή έχει αποδειχτεί ότι οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εκταφές ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους τροφίμων, οι οποίοι δεν είχαν «εμφανείς» κληρονόμους, να προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες.

Δείτε ακόμη: 
Ένταση στην πλατεία Κυψέλης – Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή κορονοπάρτι
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους μπορείτε να φύγετε από την Αττική έως τις 10 Μαΐου
Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις