Αθήνα

°C

Πέμπτη

06

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / MYTILINEOS: Έκδοση «πράσινου» ομολόγου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MYTILINEOS: Έκδοση «πράσινου» ομολόγου

MYTILINEOS: Η έκδοση του ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ζητούμενου ποσού 500 εκατ. ευρώ.

Με μια υπερκάλυψη που προσέγγισε τις τέσσερις φορές ολοκληρώθηκε η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της MYTILINEOS, ενώ το επιτόκιο, λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, υποχώρησε αρκετά σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση των αναδόχων BNP Paribas, Citigroup και HSBC. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ζητούμενου ποσού 500 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διάθεσης υποχώρησε στο 2,25%, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 2,5%. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το επιτόκιο του ομολόγου είναι από τα χαμηλότερα που έχουν επιτύχει ως τώρα ελληνικές εταιρείες και καλύτερο από άλλα επιτόκια ευρωπαϊκών εταιρειών με παρόμοιο rating από τους οίκους αξιολόγησης (S & P, Fitch). Και όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ, με το βιβλίο να ανοίγει στις 11.00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη 22 Απριλίου και να κλείνει στις 14:00 την ίδια μέρα και μάλιστα μετά από μόλις δύο μέρες roadshows.

Η επιτυχής έκδοση και το μέγεθος της υπερκάλυψης καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη στην εταιρεία και στις δυνατότητές της, καθώς οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν προοπτικές στη MYTILINEOS, κατατάσσοντάς την πλέον πλέον σε μία μικρή διεθνή ελίτ. Ανάλογη εμπιστοσύνη φανερώνεται στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και την στοχοπροσήλωση στις αρχές του ESG. Εξάλλου, αυτός είναι και ο τρόπος που κάνουν εκδόσεις οι μεγάλες εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Η ίδια η εταιρεία στοχεύει να έχει ένα ισορροπημένο βιβλίο με Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ το business της και τα ενδιαφερόμενα κοινά είναι πλέον κυρίως στο εξωτερικό.

Μυτιληναίος

Με «πράσινη» κατεύθυνση

Το νέο «πράσινο» ομόλογο θα έχει διάρκεια 5,5 ετών. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν στην εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, στη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και στην καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. Συγκεκριμένα τα χρήματα θα διατεθούν σε πράσινες επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη του portfolio του 1,5 GW φωτοβολταϊκών που πρόσφατα απέκτησε η εταιρεία, και η κυκλική οικονομία που έχει θέσει στο επίκεντρο η εταιρεία, με έμφαση στο πράσινο αλουμίνιο.

Μετασχηματισμός της εταιρείας

Ήδη, η MYTILINEOS, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ και με περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό της. Πλέον ο πρώην Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών έχει νέα οργανωτική δομή και εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχει ήδη αναλάβει σημαντικά έργα στην Ελλάδα, όπως το Κέντρο Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος

 

Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο σε ειδική εκδήλωση στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας για την παραλαβή του αεριοστρόβιλου 9HA.02 της General Electric (GE), του πρώτου τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε αναφερθεί εκτενώς στις «πράσινες» επενδύσεις της εταιρείας. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε χτίζουμε ηλιακά πάρκα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με χιλιάδες MW. Όσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι τώρα είχαμε δώσει το βάρος στα αιολικά. Φτάνουμε τα 300 MW, ενώ έχουμε άλλα 100 MW να ξεκινήσουμε. Έχω όμως να σας ανακοινώσω ότι την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσει τα solar parks του πακέτου της Εγνατίας το οποίο αγοράσαμε τον Φεβρουάριο. Είναι περίπου 1.500 MW, το οποίο σταδιακά θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2023. Έχουμε πολλά σχέδια. Όπως βλέπετε, ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μυτιληναίος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις