Αθήνα

°C

Κυριακή

09

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρισμός 2021 Ελλάδα: Οι Βρετανοί φτιάχνουν βαλίτσες με το «πράσινο διαβατήριο» στο χέρι
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμός 2021 Ελλάδα: Οι Βρετανοί φτιάχνουν βαλίτσες με το «πράσινο διαβατήριο» στο χέρι

Τουρισμός 2021 Ελλάδα: Tρέχουν για να είναι έτοιμα τα διαβατήρια εμβολιασμού μέχρι τις 17 Μαΐου.

Πυρετώδεις προετοιμασίες κάνει η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία προκειμένου να μπορέσουν οι Βρετανοί τουρίστες να πάνε για διακοπές από τα μέσα του ερχόμενου μήνα στην Ελλάδα και σε άλλους προορισμούς του εξωτερικού.

Δείτε ακόμη: Η Telegraph προτείνει 15 ελληνικά νησιά για κάθε περίσταση

Οι υπουργοί τρέχουν για να είναι έτοιμα τα διαβατήρια εμβολιασμού μέχρι τις 17 Μαΐου, ώστε να ξεκινήσουν τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, αναφέρει η Daily Mail, αλλά μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα θα ανακοινωθούν οι ασφαλείς προορισμοί. Η Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Βρετανούς τουρίστες, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ανοίξουν τα σύνορά τους από τον Ιούνιο.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην Daily Mail ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού -σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή- θα είναι έτοιμα τον επόμενο μήνα για να μπορέσουν οι Βρετανοί να πάνε διακοπές σε χώρες που απαιτούν τέτοια πιστοποιητικά, σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τους κανόνες καραντίνας που θα ισχύουν κατά την επιστροφή τους.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πιστοποιούν ότι δεν είναι θετικοί στον κορoνοϊό, αλλά και την εμβολιαστική τους κατάσταση. Αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και σκοπεύουμε να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε πηγή του υπουργείου Μεταφορών.

Η απαγόρευση της ΕΕ σε ξένους ταξιδιώτες δεν αναμένεται να ισχύσει για τη Βρετανία, αφού η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς και μέχρι στιγμής έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση πάνω από 33 εκατ. πολίτες, ενώ 10 εκατ. άτομα και τις δύο δόσεις.

Τα Covid-free νησιά στον «φωτεινό σηματοδότη» για τα ταξίδια των Βρετανών

Τα κριτήρια για την κατάταξη των ταξιδιωτικών προορισμών στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» της Βρετανίας θα περιλαμβάνουν κατά πόσον στις χώρες αυτές κυκλοφορούν παραλλαγές του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία, το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά και εκείνο των κρουσμάτων.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον εξετάζουν, μεταξύ άλλων, και κατά πόσον μεμονωμένα νησιά μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τις ηπειρωτικές χώρες, με την Daily Mail να ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται προσπάθειες για Covid-free νησιά, ώστε να δοθεί ώθηση στον τουρισμό.

Την ίδια ώρα, πηγές από την ταξιδιωτική βιομηχανία της Βρετανίας επιβεβαιώνουν, βάσει των πληροφοριών τους, ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού για τους Βρετανούς τουρίστες αναμένεται να είναι έτοιμα από τον ερχόμενο μήνα, καθώς ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μετέβη στο Ισραήλ για να μελετήσει ως πιθανό μοντέλο τα «πράσινα διαβατήρια», που ισχύουν εκεί. Σύμφωνα με την NHSX, τον ψηφιακό βραχίονα του βρετανικού συστήματος Υγείας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή για άτομα που δεν διαθέτουν «έξυπνα» κινητά.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιορισμών και της υποχρέωσης καραντίνας για τουρίστες από 30 χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εμβολιαστεί ή θα διαθέτουν αρνητικό τεστ κορoνοϊού, και, σύμφωνα με την Daily Mail, πάνω από 20 ακόμη κράτη, ανάμεσά τους η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Τουρκία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά την άφιξη των ταξιδιωτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις