Αθήνα

°C

Κυριακή

09

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.: Κατηγορηματικό όχι από την Αυστρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.: Κατηγορηματικό όχι από την Αυστρία

Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.:: Κάθετη η Αυστρία στη μη ένταξή της

Άκρως κατηγορηματική στάση κράτησε απέναντι στην Τουρκία ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Λαϊκού Κόμματος του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια “Έκθεση προόδου” της Τουρκίας σχετικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ΕΕ, ο Λούκας Μαντλ αναφέρει: «Η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει εδώ και πολύ καιρό μέσω ύφους και περιεχομένου ότι το κράτος της δεν αποτελεί επιλογή ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου πρέπει να κηρύξουμε και επίσημα το τέλος των λεγόμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ούτως η άλλως δεν πραγματοποιούνται».

«Κάθε χρόνο είναι μια οπισθοδρομική έκθεση»

Στις δηλώσεις του, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας , ο ίδιος ανακοινώνει ότι δεν την ψηφίζει. Αιτιολογεί αυτή του την απόφαση ως εξής: «Επειδή στην έκθεση η γλώσσα προς την τουρκική ηγεσία δεν είναι αρκετά σαφής, και στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο είναι μια οπισθοδρομική έκθεση, και αυτό ισχύει και φέτος». «Πρέπει κανείς να κρίνει την τουρκική ηγεσία από τις ενέργειές της και εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της ΕΕ, ιδίως στα κράτη-μέλη Ελλάδα και Κύπρο, μέσω παράνομης γεώτρησης φυσικού αερίου, συνεχίζονται», επισημαίνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

« Θλιβερή εικόνα του πραγματικού φρονήματος του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του»

Ακόμη, προσθέτει: «Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πολεμικές επιχειρήσεις της, για παράδειγμα στη Συρία και τη Λιβύη, που κυριολεκτικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δείχνουν μια θλιβερή εικόνα του πραγματικού φρονήματος του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του». «Ως ΕΕ, πρέπει να χαράξουμε σαφείς κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία και, με τον τρόπο αυτό, να επιτύχουμε μια συνεργασία που να βασίζεται στον σεβασμό των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας και του κράτους δικαίου», ζητά στις δηλώσεις του ο Λούκας Μαντλ.

Σύμφωνα με την άποψή του: «η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την ΕΕ δεν είναι βέβαια μικρή, και, εκτός αυτού, οφείλουμε στον μεγάλο αριθμό των Τούρκων που δεν συμφωνούν με την ηγεσία τους, να υποστηρίζουμε ορατά και σταθερά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ελευθερίας»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις